1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Elektrobit vuoden kurssiraketti, Tiimari ja Talvivaara suurimmat miinustajat

Pörssit ovat olleet tänä vuonna nousukiidossa. Frankfurtin pörssin pääindeksi ylsi tänään kaikkien aikojen ennätykseen. Vuosi on ollut hyvä myös suomalaissijoittajille.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Taantuma on kurittanut Suomea koko vuoden, mutta onneksi siintää yksi onnen saareke: osakekurssit ovat sojottanet yläviistoon niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Frankfurtin pörssin pääindeksi ylsi tänään perjantaina kaikkien aikojen ennätykseen

- Sijoitusvuosi on ollut erinomainen. Suomen pörssi on tuottanut tosi hyvin, paljon paremmin kuin Eurooppa yleensä ja samaa luokkaa kuin jenkit. Yksi iso tekijä tähän on ollut Nokia, mutta muutenkin on ollut tosi hyvä vuosi, sanoo osakestrategi Kristian Tammela Nordean varallisuudenhoidosta.

Pienet yhtiöt mittauttivat vuoden kovimmat kurssinousut. Kärkipään osakekurssit kipusivat päälle 200 prosenttia, ykkösnousija Elektrobitin jopa 296 prosenttia. Pitkään mataneen Nokiankin kurssi hyppäsi viimein tänä vuonna.

Roimimmat miinustajat löytyvät nekin pienten yhtiöiden joukosta. Tiimari niiasi täydet sata prosenttia konkurssin takia. Suuryhtiöistä Outokumpu sukelsi eniten.

Pienet valtasivat siis niin nousu- kuin laskukärjen.

- Se johtuu siitä, että Helsingin pörssi on reunapörssi. Vaihto on niin pientä, että muutaman ison sijoittajan kauppa saattaa heilauttaa kurssia parikymmentä prosenttia ylös ja alas. Kuka tykkää kovasta vauhdista, voi pysyä niissä mukana, mutta arvosijoittaja harvoin lähtee pienyhtiöihin mukaan, painottaa kokenut yksityissijoittaja Kari Tiainen Vantaalta.

- Vuoden suurin positiivisin yllättäjä on ehdottomasti Nokia, Nordean Tammela toteaa.

- Yhtiö on aika lailla erinäkönen kuin alkuvuodesta, jolloin se oli vielä jonkinlainen ongelmayhtiö. Nyt tilanne ei ole enää se.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vuoden pettymysyhtiöiksi Tammela nimeää Talvivaaran ja Tiimarin. Tiimari kaatui konkurssiin syksyllä ja Talvivaara huojuu sen partaalla.

Tammela uskoo hyvän sijoitusvireen kantavan ainakin ensi vuoden ajan.

- Hyvä vire jatkuu, mutta ehkä vähän varovaisempana Suomen osalta. Aika monella isolla yrityksellä on aiempaa vähemmän nousuvaraa. Fortumilla on haasteita sähkönhinnan kanssa, Nokia on noussut jo aika vahvasti, Koneella on aika kova arvostus tällä hetkellä.

- Ylipaino osakkeisiin ja vähän aiempaa varovaisemmin kotimaassa ja vähän enemmän painoa ulkomaille, esimerkiksi Kiinaan, Japaniin ja aiempaa positiivisemmin suhtaudutaan myös Eurooppan, Tammela sanoo.

Tiainen arvioi pörsikurssien nousevan ensi vuonnakin.

- Sijoitusvuosi on ollut hyvä ja vaikka talouden kaikki madonluvut ovat pöydässä, niin kyllä pörssi tulevaisuutta ennustaa ja sen takia kurssit ovat nousseet. Korkotaso on alhainen ja toivottavasti pysyy vielä pitkään, joten uskon, että pörssillä on vielä varaa nousta ensi vuonnakin.