Kokoomuksen alamäki pysähtyi – keskusta jatkaa kärjessä

Kokoomus nosti kannatustaan marraskuusta 0,8 prosenttia pitkän laskun jälkeen. Vihreät puolestaan menetti kannatustaan saman verran. Keskusta jatkaa selvästi suurimpana puolueena.

politiikka
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Kokoomuksen kannatus on kääntynyt pitkän alamäen jälkeen nousuun. Yle Uutisten joulukuun mittauksessa pääministeripuolue sai 19 prosentin kannatuksen. Suosituin puolue on edelleen keskusta lähes 24 prosentin kannatuksellaan.

Taloustutkimus aloitti haastattelut joulukuun kannatusarviota varten samalla viikolla, kun hallitus päätti rakenneuudistuspaketistaan. Haastatteluja jatkettiin joulun alle saakka, joten kannatusarvio kuvaa hyvin äänestäjien ensimmäisiä reaktioita hallituksen uusimpaan rakennepakettiin.

Kokoomuksen ohella myös toisen päähallituspuolueen SDP:n kannatus on ollut hallituksen rakenneriihen jälkeen vähän nousussa.

Tutkimusjohtaja Tuomo Turja arvioi, että päätöksissä näkyy suurten kädenjälki.

- No ehkä nämä päätökset ovat profiloituneet enemmän SDP:n ja kokoomuksen junailemiksi tai vetämiksi päätöksiksi. Kun hallitus saa aikaan päätöksiä, niin kannatushyöty näistä päätöksistä tulee enemmän päähallituspuolueille kuin pienille puolueille.

Kokoomuksen kannatus nousi joulukuussa 0,8 prosenttiyksikköä ja on nyt 19,1 prosenttia. Yli 19 prosentin lukuja kokoomukselle mitattiin viimeksi toukokuussa.

Kärkipaikka vaihtui huhtikuussa

Tänä vuonna pääministeripuolueen suosio on pudonnut lähes kolme prosenttiyksikköä – tammikuussa kokoomus sai vielä lähes 22 prosentin kannatuksen.

Huhtikuussa kokoomus menetti asemansa suosituimpana puolueena keskustalle. Opposition toisen pääpuolueen kannatus on ollut nousussa lähes koko vuoden. Tammikuussa keskustalle mitattiin 17,1 ja uusimmassa joulukuun mittauksessa 23,9 prosentin kannatus eli nousua on kertynyt lähes seitsemän prosenttiyksikköä.

Keskustan joulukuun luvuissa oli laskua marraskuusta 0,2 prosenttiyksikköä, joten kannatuksen kasvu näyttäisi ainakin tällä hetkellä pysähtyneen.

Grafiikka.

SDP kyntää edelleen syvällä

Perussuomalaisille mitattiin joulukuussa 17,4 ja SDP:lle 15,9 prosentin kannatus. Kuukaudessa perussuomalaisten kannatus nousi 0,2 ja SDP:n 0,5 prosenttiyksikköä.

Eduskunnan suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten kannatus on sahannut tänä vuonna 17 ja 19 prosentin välillä. Loppuvuodesta perussuomalaisten suosio näyttää jämähtäneen 17 prosentin tuntumaan, ja oppositiopuolueiden kisassa keskusta on noussut niskan päälle.

Toisen päähallituspuolueen SDP:n kannatus on yhä alamaissa, vaikka joulukuussa suunta oli vähän ylöspäin. Tammikuussa SDP sai vielä lähes 19 prosentin kannatuksen, mutta huhtikuussa kannatus romahti 16 prosentin tuntumaan, eikä selkeää kannatustason nousua ole vielä näkyvissä.

Tutkimusjohtaja Turja näkee kannatusmuutoksissa paluuliikennettä.

- Sekä kokoomuksella että SDP:llä selvästi aikaisempaa suurempi osuus vanhoista äänestäjistä ilmoittaa nyt äänestävänsä näitä puolueita.

Pienet hallituspuolueet laskussa

Hallituksen marraskuun lopun rakenneriihen jälkeen kokoomuksen ja SDP:n kannatus on ollut vähän nousussa, mutta muut hallituspuolueet ovat menettäneet kannatustaan.

Vihreille mitattiin 8,2, vasemmistoliitolle tasan seitsemän, RKP:lle 3,8 ja kristillisdemokraateille 3,1 prosentin kannatus. Eniten laskussa oli vihreiden suosio; tappiota tuli kuukaudessa 0,8 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliitto kadotti 0,4 prosenttiyksikköä eli lähes saman verran kuin SDP voitti. RKP:n kannatus putosi kuukaudessa 0,3 ja kristillisdemokraattien 0,1 prosenttiyksikköä.

Alkuvuoden luvuista vasemmistoliiton ja vihreiden suosio on pudonnut molemmilla lähes prosenttiyksikön. RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatuksessa ei ole tänä vuonna tapahtunut suuria muutoksia.

Taloustutkimus haastatteli joulukuun kannatusarviota varten yhteensä 2091 henkilöä. Puoluekantansa kertoi kaikista vastanneista 65 prosenttia ja painotetusta aineistosta 73,1 prosenttia.

Haastattelut tehtiin 27.11. - 23.12.2013, ja virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,8 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.