1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sijoituskohteet hupenevat - eläkerahat vaarassa karata ulkomaille

Eläkeyhtiöiden suursijoitukset uhkaavat paeta ulkomaille, jos Suomen talouskehitykseen ei saada vauhtia. Suomen suurimman sijoittajan, eläkeyhtiö Varman uuden toimitusjohtajan Risto Murron mukaan suomalaisyritysten rapautuminen alkaa olla jo huolestuttavaa.

Vuoden alussa aloittava toimitusjohtaja Risto Murto on huolestunut suomalaisyritysten heikosta vedosta. Kuva: Yle

Vuodenvaihteessa Varman toimitusjohtajana aloittava Risto Murto on huolestunut suomalaisyritysten heikosta vedosta. Eläkeyhtiö Varma on paljon vartija. Se huolehtii yli puolen miljoonan suomalaisen eläkkeistä ja 37 miljardin euron sijoitussalkusta.

Isänmaallisuus ei aina ole se kirkkain johtotähti, kun haetaan parasta sijoitustuottoa. Edes eläkevarat eivät tee poikkeusta.

- Jos Suomen kansantalous kehittyy heikosti pitkällä ajalla, se tarkoittaa väistämättä, että sijoitusmahdollisuudet Suomeen vähenevät, Murto tiivistää.

Eläkeyhtiö Varmalla ei ole erityistä määriteltyä tavoitetta sijoittamisesta Suomeen. Sen sijaan sillä on katkeriakin kokemuksia luottamuksesta suomalaisiin sijoituskohteisiin.

Talvivaaran omistuksesta hankkiuduttiin eroon pian kevään osakeannin jälkeen.

Työelämästä kerättävät eläkemaksut eivät enää yksin riitä rahoittamaan maksettavia eläkkeitä. Vaje paikataan aiemmin kerättyjen eläkevakuutusmaksujen sijoitustuotoilla.

Keva markkinoille

Mutta saataisiinko eläkemaksuista enemmän irti, jos eläkefirmat lopettaisivat keskinäisen kilpailun ja sijoitukset hoidettaisiin yhdessä yhtiössä.

Kokoomuksen kansanedustajan Sampsa Katajan ajatus saa Risto Murrolta tyrmäyksen. Yksityisten eläkeyhtiöiden sadan miljardin euron rahastoihin ei parane koskea.

- Ei ole realistista, että vuosikymmenien aikana kerätty raha sosialisoitaisiin, sanoo Murto tiukasti.

Mutta, jos kilpailua halutaan lisätä, yksityiset eläkeyhtiöt pitäisi Murron mielestä päästää kiinni kuntien työntekijöihin, ja lopettaa Kuntien eläkevakuutuksen Kevan erikoisasema.

-Jos kilpailua halutaan lisää, niin eniten potentiaalia olisi siinä, että Keva muuntautuisi myös tänne markkinoille.

Mutta Murto muistuttaa, että hallintokuluja ja sijoitustuottoja suurempi kohtalonkysymys nykyisille ja tuleville eläkeläisille on sittenkin työllisyys. Pysyvästi hyytyvä talouskasvu johtaisi ennen pitkään myös eläke-etujen hyytymiseen.