1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jalkansa menettänyt Matti ei ole päässyt vuosiin ruokakauppaan – terveet vievät invapaikat

Matti Paavola kuluttaa aikaansa kauppojen pihoissa tarkkailemalla, kuinka terveet, yksin asioivat ihmiset ajavat surutta vammaisille ja lapsiperheille tarkoitetuille parkkipaikoille. Hämäykset voivat olla härskejä: eräs perhepaikalle ajanut nuorukainen nosti paksista lastenistuimen takapenkille. Moni selviää ilman sakkoja, koska kaupoilla ei ole sakotusoikeutta.

Kuva: Satu Krautsuk / Yle

Kotkalainen Matti Paavola menetti oikean jalkansa työtapaturmassa liki 50 vuotta sitten.

– Olin työhommissa, ajoimme traktorilla puutavaraa. Jalka jäi kiinni traktorin murrosniveleen ja irtosi polvesta. Loppuosa meni jauhelihaksi. Lääkärit parsivat pään kuntoon, muuta ei ollut tehtävissä.

Sen jälkeen liikkuminen on tuottanut suuria hankaluuksia. Paavolalla on myös paha selkävika eikä hän ole saanut kävellä vasemmallakaan jalallaan pitkään aikaan. Ruokakaupassa Paavola ei ole käynyt kolmeen vuoteen. Invapaikoilla ei ole yleensä tilaa, ja tavallisessa parkkiruudussa liikuntavammainen ei pääse ulos autosta.

– Kerran ajoin tavalliseen ruutuun. Viereen tuli auto niin, etten päässyt ollenkaan omaan autooni takaisin. Odotin toista tuntia, kunnes toinen henkilö tuli asioiltaan. Mutta ei mennyt kuin kolme päivää ja näin kaupungilla, kuinka poliisit kirjottivat samaan autoon sakkolapun. Auto oli väärin pysäköity.

Nuoret pojat lähtivät karkuun

Nykyään Paavola odottaa suosiolla autossa, kun vaimo käy ostoksilla.

Jalka jäi kiinni traktorin murrosniveleen ja irtosi polvesta. Loppuosa meni jauhelihaksi.

Matti Paavola

– Kuuntelen radiota ja seuraan, miten ihmiset käyttävät väärin lapsiperhepaikkoja ja invapaikkoja. Kerran eräs nuori mies ajoi lapsiperhepaikkaan, meni takapaksille ja nosti sieltä lastenistuimen takapenkille.Sitten hän lähti kauppaan. Menikö se ostamaan lapsen vai eikö se tiedä, miten niitä hankitaan?

Invaparkki- ja lapsiperhepaikkojen käyttöohjeet ovat yksinkertaiset: terveet, yksin asioivat eivät saa niitä käyttää. Lapsiperhepaikkaa saa käyttää henkilö, jolla on perhe mukana kaupassa. Invapaikalle ajavalla tulee olla vammaisen pysäköintilupa, joka oikeuttaa myös lapsiperhepaikan käyttöön.

– Jos on jalka tai selkä vähän kipeä, niin pitää olla poliisin myöntämä lupa. Tätä ei ymmärretä. Siitä pitäisi tulla tietoa paljon enemmän.

Paavola on veivannut muutaman kerran ikkunankin auki ja huutanut, että ei sinne saa mennä.

Kerran eräs nuori mies ajoi lapsiperhepaikkaan, meni takapaksille ja nosti sieltä lastenistuimen takapenkille. Sitten hän lähti kauppaan. Menikö se ostamaan lapsen vai eikö se tiedä, miten niitä hankitaan?

Matti Paavola

– Kerran invaparkissa oli autollinen nuoria poikia ja minä näytin, että pois siitä. Kuski hyppäsi ulos ja minä myös. Pojat menivät äkkiä takaisin autoon ja lähtivät. Ei tarvinnut edes sanoa mitään.

Invapaikan väärinkäyttäjä selviää usein ilman sakkoja

Inva- ja lapsiperhepaikkojen valvonta on isojen kauppojen ja kauppakeskusten parkkialueilla usein heikoissa kantimissa. Kun valvonta on kaupan omissa käsissä, lappuliisoja ei parkkipaikoilla pyöri. Sakotusoikeuttakaan ei ole.

– Meillä laputetaan auto eli laitetaan huomautus tuulilasiin, kertoo Kouvolan kauppakeskus Veturin johtaja Jari Koistinen.

Veturin parkkialueita valvovat vartijat ja kamerat. Turvavalvomosta kerrotaan, että väärin pysäköityjen autojen omistajia kuulutetaan kaupassa, mutta he tekevät ostoksensa kaikessa rauhassa ennen kuin ajavat auton pois. Ilmiö on tuttu kauppakeskusten parkkipaikoilla ympäri maata.

– Kauppakeskuksilla ei ole yleensä käytössä yksityisiä pysäköinninvalvontayrityksiä. Kaupunkien keskustoissa niitä käytetään ehkä enemmän, Koistinen arvioi.

Kouvolan kaupungin pysäköinninvalvonnasta kerrotaan, että kaupungin katualueilla inva-paikkojen väärinkäyttö on päivittäistä. Väärinkäytöstä seuraa parkkisakko.