Vuodenvaihteen venäläisturisti on toivottu kirpputorivieras

Venäläisturisteja houkutellaan Keski-Suomessa myös kirpputoripöytien ääreen. Tyypillinen venäläisturisti viettää kirppiksellä monta tuntia ja kuluttaa rahaa useita satoja euroja.

Kotimaa
Kirpputoritavaroita pöydällä.
Pirkko Tainio / Yle

Venäläisturistien lomakauteen on Keski-Suomessa varauduttu muun muassa venäjänkielisillä esitteillä ja pidennetyillä aukioloajoilla. Venäläiset turistit ostavat kirpputoreilta etenkin talvivaatteita, urheiluvälineitä ja turkiksia.

He tuovat ison osan vuoden myyntiin, koska he saattavat käyttää yhdellä ostokerralla useita satoja euroja.

Hanna-Kaisa Kervinen

Kokemukset venäläisistä kirpputorituristeista ovat positiivisia.

– He ostavat paljon ja he tietävät, mitä etsivät. He tuovat ison osan vuoden myyntiin, koska he saattavat käyttää yhdellä ostokerralla useita satoja euroja, Kirpparilla.fi:n myymälävastaava Hanna-Kaisa Kervinen sanoo.

Samoilla linjoilla on myös myymäläpäällikkö Iina Piirainen Seppälän Kirpputorimarketista.

– Venäläiset tulevat usein isolla porukalla ja he ostavat paljon. Ostomäärät ovat huomattavasti suurempia kuin suomalaisilla, Piirainen sanoo.

Kielimuuri ei kaupantekoa haittaa

Kirpputorien työntekijät uskovat, että kirpputoriostoksille venäläisiä houkuttelee hyvä hinta–laatu-suhde. Kommelluksia aiheuttaa toisinaan kielitaidon puute, mutta useimmiten kaupat syntyvät tavalla tai toisella.

– Olen minä yhdet huonekalukaupat tehnyt Googlen kääntäjän avulla, ja sain kaupat tehtyä venäjän kielellä, Piirainen muistelee.