1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Selfie jatkaa ikivanhaa perinnettä

Selfie valittiin Oxfordin sanakirjan vuoden 2013 sanaksi. Myös suomalaiset julkaisevat runsaasti omakuvia verkossa. Ilmiö on valtava, mutta ei uusi. Ihminen on aina kuvannut itseään, vain välineet ja julkaisutavat muuttuvat.

Näkökulmat
Rakel Liekki selfie Instagramista

Selfien voisi suomentaa lyhyesti omakuvaksi. Tyypillinen omakuva otetaan kamerapuhelimella kamera itseenpäin käännettynä tai peilin edessä. Omakuvia ottavat niin nuoret kuin valtionjohtajatkin - ja jakavat niitä verkossa.

Mutta miksi kukaan haluaa kuvata itseään ja jakaa kuvan? Onko omakuvan ottaja kenties itserakas?

Omakuva ei ole vain aikamme ilmiö. Ihminen on aina kuvannut itseään käytössä olevilla välineillä.

Kuvataiteessa jopa kokonaisten työurien keskiössä voi olla sarja omakuvia. Suomalaisen maalaustaiteen historiassakin tästä on merkittäviä esimerkkejä kuten Helene Schjerfbeck.

Suomessa selfie ei ole vain teinityttöjen harrastus

Arkipuheessa törmää usein väitteeseen, että selfie on teinityttöjen harrastus. En ole varma, onko väitteelle pohjaa.

Nuoret ovat toki omaksuneet omakuvien jakamisen sosiaalisessa mediassa aikuisia nopeammin, mutta selfie ilmiönä ei rajoitu vain kauniisiin poseerauksiin.

Omakuvauksen ympärille on kehittynyt useita ilmiöitä, kuten esimerkiksi viljelijöiden omakuvat felfiet (siirryt toiseen palveluun) tai Selfie-olympialaiset (siirryt toiseen palveluun), joissa kisaillaan leikkimielisesti omakuvilla.

Twitterissä käynnissä olevissa selfie-olympialaisissa esteettisyys ei vaikuta ratkaisevan kuvan suosiota, vaan esimerkiksi se kuinka akrobaattisessa asennossa tai mielenkiintoisessa tilanteessa kuva on otettu.

Kun kysyin Twitterissä suomalaisista tunnetuista omakuvista, enemmistö ehdotuksista käsitteli miesten kuvia. Esiin nousivat ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (siirryt toiseen palveluun), kaarinalainen teinipoika Benjamin Peltonen (siirryt toiseen palveluun) ja teinitähdet Robin Packalen (siirryt toiseen palveluun) ja Isac Elliot (siirryt toiseen palveluun).

Teinitähdet nousevat esiin syystäkin. 13-vuotiaalla Isac Elliotilla on yli 100 000 seuraajaa Instagramissa. Kun hän toivotti hyvää joulua julkaisemalla omakuvan, se keräsi yli 25 000 tykkäystä. (siirryt toiseen palveluun)

Suomalaisista tunnetuista naisista ainoana mainittiin omakuvien ilmeillä vitsaillut koomikko Lotta Backlund (siirryt toiseen palveluun). Lokakuussa 2013 hän nostatti keskustelua aiheesta Twitterissä aihetunnisteella #SparrowFaceFI.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi