Kiina vahvisti "uudelleenkoulutusleirien" lopettamisen

Vankileirille saattoi joutua jopa neljäksi vuodeksi ilman oikeudenkäyntiä. Ihmisoikeusaktivistit eivät ole vakuuttuneita siitä, että lakkautuspäätös tarkoittaa todellisia vapauksia Kiinassa.

Ulkomaat

Kiinan kansankongressi on kumonnut arvostellun järjestelmän, jonka perusteella poliisi sai pidättää ihmisiä jopa neljäksi vuodeksi ilman oikeudenkäyntiä.

Kansankongressin päätös on muodollinen sinetti niin kutsuttujen uudelleenkoulutusleirin lopettamiselle. Varsinaisesti asian ratkaisi kommunistisen puolueen johto viime kuussa.

Kiinan valtiollisten tiedotusvälineiden mukaan leirien asukkeja aletaan vapauttaa jo lauantain aikana. Vapauttaminen on kuitenkin määritelty armahdukseksi, jotta leiriltä pääsevillä ei ole oikeutta anoa korvauksia vangitsemisestaan.

"Tehtävä suoritettu"

Leirijärjestelmä perustettiin 1950-luvulla nopeaksi tavaksi rangaista pikkurikollisia, mutta siitä tuli pian keino kurittaa toisinajattelijoita. Poliittisten aktivistien lisäksi leireille päätyi myös monia Kiinassa kielletyn meditaatio-opin Falun Gongin kannattajia.

Viime vuosina yhä useampi joutui leirille siksi, että oli nostanut esiin maanomistukseen liittyviä epäkohtia ja arvostellut viranomaisten korruptiota. YK arvioi vuonna 2009, että leireillä oli 190 000 ihmistä.

Kiinan korkein johto vihjasi järjestelmän lopettamisesta ensi kerran vuosi sitten, ja viranomaisten mukaan leireille ei ole viety uusia asukkeja sitten maaliskuun.

Valtiolliset viestimet sanoivat lauantaina, ettei leirejä enää tarvita, koska niiden "historiallinen tehtävä" on suoritettu. Monet tarkkailijat kuitenkin epäilevät, ettei muutos ole todellinen, vaan leirien tilalle on odotettavissa uusia valvontajärjestelmiä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters