USA:ssa yli miljoona ihmistä jää yhtäkkiä ilman valtion työttömyystukea

Liittovaltion lisätuki on tarkoitettu työttömille, jotka eivät enää saa osavaltioiden tukea. Apu jäi jalkoihin, kun kongressi väänsi vaikean budjettisopimuksen.

talous
Työttömille suunnattu työnhakutapahtuma New Yorkissa marraskuussa 2013.
Työttömille suunnattu työnhakutapahtuma New Yorkissa marraskuussa 2013. Andrew Gombert / EPA

Arviolta 1,3 miljoonalta yhdysvaltalaiselta loppuu tänä viikonloppuna kertaheitolla liittovaltion maksama työttömyyskorvaus.

Liittovaltio on tukenut keskimäärin 1 166 dollarilla eli hieman alle 850 eurolla kuussa työttömiä, joiden elämäntilanne on arvioitu hädänalaiseksi. Tuki kuitenkin loppuu ainakin toistaiseksi osana kongressin budjettisopimusta.

Presidentti Barack Obama sanoi viime viikolla lehdistötilaisuudessa, että lisäavun takaavan päätöksen on oltava ensimmäisiä asioita, jotka kongressi panee kuntoon palatessaan joululomalta.

Presidentti George W. Bushin aikana aloitettu ohjelma tarkoitettiin pehmentämään iskua, kun miljoonat yhdysvaltalaiset menettivät työnsä taantuman takia. Useimmat osavaltiot maksavat työttömyyskorvausta vain puoli vuotta. Valtion lisäapu on ollut enimmillään 11 kuukauden mittainen.

Obaman hallinnon mukaan liittovaltion lisäkorvauksen ansiota miltei 11,5 miljoonaa yhdysvaltalaista on pysynyt köyhyysrajan yläpuolella ja avusta on hyötynyt lähes 17 miljoonaa lasta.

Lähteet: AFP, AP