1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suu Kyin puolue osallistuu Myanmarin vaaleihin vaikka perustuslaki hiertää

Myanmarin perustuslaki estää Suu Kyitä nousemasta maan johtoon. Oppositiopuolue NLD:n on arveltu jopa boikotoivan vaaleja tämän vuoksi.

Ulkomaat
Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi pitää puhetta Naypyidawissa 6. kesäkuuta 2013.
Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi Naypyidawissa 6. kesäkuuta 2013. NLD-puolue osallistuu vuoden 2015 vaaleihin silloinkin, jos perustuslakia ei muuteta, kertoi puolueen edustaja puoluekokouksen jälkeen lauantaina.Nyein Chan Naing / EPA

Myanmarin oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin puolue NLD aikoo osallistua vuoden 2015 parlamenttivaaleihin, vaikka maan perustuslakia ei muutettaisi. Nykyinen perustuslaki estää Suu Kyitä nousemasta maan presidentiksi.

Myanmarin perustuslain mukaan henkilö, jonka puoliso tai lapsi on toisen maan kansalainen, ei voi toimia presidenttinä. Suu Kyillä on kaksi poikaa, joilla on Britannian kansalaisuus.

NLD-puolue osallistuu vuoden 2015 vaaleihin silloinkin, jos perustuslakia ei muuteta, kertoi puolueen edustaja puoluekokouksen jälkeen lauantaina. Aung San Suu Kyi on sanonut aiemmin, etteivät vaalit voi olla oikeudenmukaiset ilman perustuslain muutosta. NLD-puolueen on arveltu jopa boikotoivan vaaleja asian vuoksi.

Maan parlamentti muodosti kesällä komitean, jonka tehtävänä on ehdottaa perustuslakiin muutoksia ennen tulevia vaaleja. Komitean on määrä luovuttaa keräämänsä ehdotukset parlamentille tammikuun loppuun mennessä.

Myanmarissa parlamentti valitsee presidentin sen sijaan, että hänet valittaisiin suorilla vaaleilla. Suu Kyin puolueen odotetaan saavan huomattavan määrän paikkoja parlamenttiin jos vaalit ovat vapaat.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi