Neljä uutta otusta löytyi meren syvyyksistä Pohjois-Atlantilla

Tutkijoiden mukaan nilviäiset ovat jääneet havaitsematta vuosikymmenien ajan, kun Rockallin tasangolla on tehty vedenalaisia tutkimuksia.

luonto
Merimadon pää lähikuvassa.
Merimadon (lat. Antonbrunnia) pää lähikuvassa. Dr P. Graham Oliver of Amgueddfa Cymru - National Museum Wales

Tutkijat ovat löytäneet ennestään tuntemattomia mereneläviä Skotlannin edustalta Pohjois-Atlantilla_._

Suuri merietana, kaksi erilaista simpukkaa ja merimato löytyivät meritutkimuksissa pienen Rockallin luodon ympäriltä. Luoto sijaitsee noin 480 kilometria luoteeseen manner-Skotlannista.

Kansainväliset asiantuntijat ovat vahvistaneet, että lajit ovat tieteelle täysin uusia. Nilviäiset ovat jääneet havaitsematta vuosikymmenien ajan, kun Rockallin tasangolla on tehty vedenalaisia tutkimuksia.

Tutkijat kuvailevat löydöksiä uskomattoman epätavallisiksi. Se, että yhdestä sijainnista löydettiin sekä simpukoita että merimato, saattaa tutkijoiden mukaan viitata siihen, että paikalla on kylmä purkausaukko. Tällaisella paikalla syvänmeren pohja-alueella tihkuu hiilivetyä, kuten metaania, merenpohjan sedimenttien läpi.

Jos löytöpaikalta varmistuu kylmä purkausaukko, se on ensimmäinen Rockallin lähistöllä. Jotkin kaupalliset kalastusmuodot voitaisiin tällöin kieltää alueen elinympäristön suojelemiseksi.

Tutkijat ovat toiveikkaita sen suhteen, että alueelta voi löytyä lisää uusia syvänmeren lajeja, sillä kokonaisia ekosysteemejä voi kehittyä kylmien purkausaukkojen ympäristöön.

– Näiden uusien lajien löytäminen on aivan uskomatonta, varsinkin kun otetaan huomioon, että merietana on 10 senttimetriä pitkä ja silti se on jäänyt huomaamatta vuosikymmeniä, sanoo syvänmeren selkärangattomien tutkimusta valvonut Jim Drewery Marine Scotland Science -tutkimuslaitoksesta.