Venäläisturisteille eivät riitä pelkät alet – nyt halutaan räätälöityä ohjelmaa

Turistivirta itärajan yli on nyt vilkkaimmillaan. Uudenvuoden aikoihin venäläisiä matkailijoita odotetaan maahan yli 400 000. Ajanvietteeksi venäläisturisteille eivät riitä pelkät alennusmyynnit, vaan he haluavat myös räätälöiytyä ohjelmaa.

Kotimaa
Venäläisturisteja Helsingin rautatieasemalla.
Yle

Venäläisillä uuden vuoden ja joulun lomat ovat vasta alkamassa. Suomeen odotetaan näinä päivinä 400 000 venäläisturistia – eli hieman enemmän kuin vuosi sitten.

Helsinkiin turisteista päätyy 100 000, muut jäävät itärajan tuntumaan tai suuntaavat Lappiin.

VR on pannut raiteille 30 ylimääräistä junaa Moskovasta. Lisävuoroista ensimmäinen saapui Helsinkiin tänä aamuna.

- Suurin osa on lisäjunia tänne Helsinkiin, mutta sitten on myös matkatoimistojen tilaamia junia lähinnä Rovaniemelle ja Kuopioon, selvittää VR:n kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen.

Venäläisten lomat ovat nyt lyhyemmät

Aamun junalla Helsinkiin saapuneet Yulay ja Daria tulivat toiveikkaina etsimään lunta.

- Moskovassa ei ole yhtään lunta. Ajattelimme, että Helsingissä olisi. Olemme kyllä vähän pettyneitä, sanoo Yulay katsellessaan ympärilleen Helsingin rautatieaseman laiturilla.

Tänä vuonna venäläisten lomat ovat pari päivää lyhyemmät kuin aiempina vuosina, ja siksi he viipyvät vähemmän aikaa.

Siitä huolimatta kaupan ala arvioi venäläisten tuovan näinä päivinä Suomeen yhtä paljon rahaa kuin viime vuonna, eli noin 200 miljoonaa euroa.

Helsinki räätälöi omaa ohjelmaa venäläisturisteille

Venäläiset eivät tule Helsinkiin ainoastaan ostoksille, vaan myös kulttuurin perässä. Yle Uutisten Helsingin keskustassa tapaamat venäläisturistit kertovat, että etenkin Suomen pääkaupungin historialliset nähtävyydet, museot ja arkkitehtuuri kiinnostavat.

- Vietämme täällä uutta vuotta. Olemme jo pitkään halunneet käydä Suomessa. Shoppailu on sitten viimeisellä sijalla, hymyilee moskovalainen Olga.

Shoppailu-myytin rikkoo myös Helsingin johtava matkailutiedottaja Nina Lager.

- Venäläiset eivät tule Suomeen shoppailemaan, he haluavat ohjelmallista tekemistä. Erityisesti halutaan retkiä ja ohjelmaa, jotain, mitä voidaan tehdä yhdessä perheenkin kanssa.

Myös Vantaan Flamingosta keilaamasta tavattu pietarilaisperhe sanoo, että parasta Suomen lomissa on yhteinen aika.

He ovat viettäneet uutta vuotta Suomessa jo lähes kymmenen vuoden ajan.

- Yleensä vuokraamme mökin jostain päin Suomea. Miehet hiihtävät, kalastavat ja pelaavat jääkiekkoa. Naiset puolestaan menevät ostoksille, virnuilee perheen isä Sergei.