1. yle.fi
  2. Uutiset

Ensimmäiset lailliset marihuanakaupat avaavat ovensa Coloradossa Yhdysvalloissa uutena vuotena

- Se tulee olemaan kuin ihmiset jonottamassa lippuja Pink Floydin keikalle, sanoo marihuanan jälleenmyyjä Justin Jones.

Ulkomaat
weGrow-ketju myy marihuanan kasvattamiseen tarvittavia välineitä. Kuva on ketjun Washingtonin myymälästä Yhdysvalloista.
weGrow-ketju myy marihuanan kasvattamiseen tarvittavia välineitä. Kuva on ketjun Washingtonin myymälästä Yhdysvalloista.EPA

Maailman ensimmäiset valtion luvalla toimivat marihuanakauppiaat täyttävät hyllyjään Coloradossa ennen ensi keskiviikon avajaisia.

Coloradossa aikuiset ovat saaneet luvallisesti pitää marihuanaa hallussa sekä viljellä ja käyttää sitä jo yli vuoden, mutta tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien kannabista aletaan myydä ja verottaa erityisesti sitä varten säädellyissä kaupoissa, pitkälti osavaltioiden alkoholiliikkeiden tapaan.

Kysynnästä odotetaan kovaa

Luvan saaneet liikkeet odottavat hurjaa kysyntää lailliselle kannabikselle, pelkästään uutuudenviehätyksen takia.

- Se tulee olemaan kuin ihmiset jonottamassa lippuja Pink Floydin keikalle, sanoo 39-vuotias Justin Jones, joka omistaa jälleenmyyntiluvan saaneen Dank Colorado -liikkeen Denverissä.

Washingtonin osavaltiossa äänestäjät laillistivat marihuanan viihdekäytön viime marraskuussa samaan aikaan kuin Colorado, mutta kauppoihin sitä ei ole saatu vielä saataville.

Kannabista on myyty kaupoista lääkekäyttöön useissa sen terveydellisistä syistä sallivissa 20 osavaltiossa, mutta Colorado on ensimmäinen osavaltio, joka avaa jälleenmyynnin viihdekäyttöön lupineen, veroineen päivineen.

Kriitikoiden mielestä lakimuutos antaa huonon signaalin nuorille

Yhdysvaltain ulkopuolella Uruguayn parlamentti päätti hiljattain laillistaa kannabiksen, mutta kestää vielä kuukausia, ennen kuin Uruguayhun saadaan rakennettua toimiva myyntiverkosto.

- Coloradossa siitä [kannabiksesta] tulee täysin laillista, toisin kuin esimerkiksi Alankomaissa, jossa se hyväksytään, muttei ole teknisesti laillista, kertoo Ethan Nadelmann, laillistamisen puolesta toimivan Drug Policy Alliance -järjestön toiminnanjohtaja.

Nadelmannin mukaan Colorado on "aidosti ensimmäinen [paikka], jossa marihuanaa kasvatetaan laillisesti, myydään tukussa laillisesti ja jälleenmyydään laillisesti".

Kaikki eivät kuitenkaan näe kaupan laillistamisessa vain myönteisiä puolia. Kevin Sabet, yksi laillistamista vastustavan Smart Approaches to Marijuana -järjestön perustajista, sanoi laillistamisen lähettävän väärän signaalin nuorille.

- Laitonta huumekauppaa tarvitsevat joka tapauksessa ihmiset, jotka eivät saa ostaa laillisista liikkeistä, kuten lapset. Tämä on kuin huonoin vaihtoehto molemmista maailmoista.

Marihuanaveron tuottoarvio: 67 miljoonaa dollaria

Kriitikoiden mukaan laillistamisesta seuraavat sosiaaliset ongelmat, kuten ennakoitu taloudellisen tuottavuuden lasku ja mahdollinen liikenne- ja työtapaturmien lisääntyminen, tulevat olemaan suurempia kuin muutoksesta saadut hyödyt.

Coloradon lakien mukaan osavaltion asukkaat saavat ostaa yhden unssin eli noin 28 grammaa. Osavaltion ulkopuoliset ihmiset saavat hankkia yhden neljäsosan tästä. Kasvatus on rajoitettu kuuteen kasviin kerrallaan.

Marihuana on Yhdysvalloissa edelleen laiton huume, mutta elokuussa presidentti Barack Obaman hallinto sanoi osavaltioiden saavan liikkumavaraa kokeillakseen kannabiksen laillistamista ja näin ollen myönsi Coloradon sekä Washingtonin osavaltioille luvan laillistaa viihdekäytön.

Colorado on arvioinut saavansa noin 67 miljoonaa dollaria vuosittain marijuanan verotuksesta.

Vain yli 21-vuotiaat saavat ostaa kannabista laillisesti. Julkinen käyttö sekä vaikutuksen alaisena ajaminen pysyvät jatkossakin laittomina.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi