Taiteilija teki Francon päästä nyrkkeilypallon, oikeudenkäynti häämöttää

Espanjalainen oikeusistuin kumosi kesällä kanteen Eugenio Merinon aiempaa Franco-teosta vastaan. Nyt Franco-säätiö on vihastunut diktaattorin pään muotoisesta nyrkkeilypallosta.

Taiteilija Eugenio Merinon edellisessä Franco-veistoksessa Espanjan entinen diktaattori oli sijoitettu virvoitusjuomakaapin sisään. Kuva on Madridissa helmikuussa 2012 järjestetyiltä ARCO-taidemessuilta. Kuva: Emilio Naranjo / EPA

Espanjan diktaattorin Francisco Francon muistoa vaaliva säätiö on tehnyt rikosilmoituksen Francon päätä esittävästätaideteoksesta (siirryt toiseen palveluun). Silikonista tehty työ on samalla nyrkkeilypallo, mitä säätiö pitää irvokkaana ja loukkaavana.  

Vihan purkaminen on melkein ainoa hyvitys, jonka Espanjassa voi saada.

Eugenio Merino maansa diktatuurimenneisyydestä

Säätiö tuohtui myös Eugenio Merinon aiemmasta teoksesta, mutta oikeusistuin torjui syytteen viime kesänä. Tuossa työssä (siirryt toiseen palveluun) sotilaan vihreään univormuun ja tummiin laseihin pukeutunut Franco kyykötti lasiovisen virvoitusjuomakaapin sisällä.

Madridilainen oikeusistuin katsoi, että Merinolla oli taiteellinen vapaus luoda haluamansa kaltainen teos. 

Merino haluaa auttaa diktatuurin uhreja

Francon tyttären Maria del Carmen Franco y Polon johtama säätiö vaatii nyt 12 000 euron korvauksia Merinon uudesta työstä, vieterillä jalkaosaan kiinnitetystä silikonipallosta, joka kuvaa Francon päätä.

Työ on jo myyty uudelle omistajalle, mutta tällä hetkellä se on Merinon studiossa korjattavana: omistajan papukaija on nakertanut kenraalilta korvan ja nenän.

Merinon mukaan hänen työnsä eivät ole vitsi tai pilkantekoa pilkanteon vuoksi.

– Vainotuille ja vaille oikeutta jääneille ihmisille mahdollisuus lyödä Punching Franco -työtäni on helpotus, eräänlainen katarsis. Vihan purkaminen onkin melkein ainoa hyvitys, jonka Espanjassa voi saada, Merino sanoo.   

Nyrkkeilypallo-Franco oli kesällä julkisesti esillä fasismin vastaisen järjestön taidenäyttelyssä. Siinä arvosteltiin Espanjaa kyvyttömyydestä katsoa silmiin 40-vuotisen fasismin seurauksia.