Viranomaiset: Turvatoimet estivät suuremman uhrimäärän Volgogradin iskussa – Putin tiukensi vartiointia

Viranomaisten mukaan nainen räjäytti itsensä, kun poliisit lähestyivät häntä. Tuho olisi voinut olla paljon pahempi, jos tekijä olisi päässyt tupaten täyteen asemahalliin.

Ulkomaat
Vartijoita, pelastushenkilökuntaa ja itsemurhaiskussa kuolleita Volgogradin juna-aseman edustalla 29. joulukuuta 2013.
Venäjän viranomaisten mukaan Volgogradin räjähdys oli itsemurhaisku.

Itsemurhapommittaja laukaisi vyönsä nähdessään poliisin metallinpaljastimen vierellä, kertovat venäläisviranomaiset. Nainen räjäytti itsensä Volgogradin rautatieasemalla sunnuntaina aamupäivällä. Iskussa kuoli ainakin 16 ihmistä. Lisäksi kymmeniä haavoittui.

Viranomaisten mukaan 14 ihmistä kuoli heti onnettomuuspaikalla ja kaksi myöhemmin sunnuntaina sairaalassa. Yli 40 sai hoitoa vammoihinsa, heistä 37 oli yhä sairaalassa sunnuntai-iltana. Osa on lennätetty sairaaloihin Moskovaan.

Venäjän tutkintalautakunnan puheenjohtaja Vladimir Markin sanoo, että tekijä hermostui nähdessään poliisin metallinpaljastimen vierellä aseman edessä. Poliisit lähestyivät epäilyttävää naista, jolloin nainen laukaisi hermostuksissaan räjähteensä heti. Alustavien tutkimusten mukaan tekijällä oli ympärillään lähes kymmenen kiloa TNT-räjähdettä.

Myöhemmin sunnuntaina viranomaiset kertoivat löytäneensä iskupaikalta lisäksi käsikranaatin, joka ei ollut räjähtänyt.

Viranomaiset sanovat, että uhreja voisi olla vielä paljon enemmänkin, mikäli nainen olisi päässyt asemarakennukseen sisälle. Asemahalli oli tupaten täynnä ihmisiä, jotka odottivat junia mennessään uudenvuodenviettoon.

Naisen henkilöllisyys ei ole vielä selvillä eikä mikään ryhmä ole vielä ilmoittautunut iskun tekijäksi. Isku tehtiin kuitenkin kuukausia sen jälkeen kun tshetsheenien kapinallisjohtaja Doku Umarov uhkasi iskuilla siviilikohteisiin, mukaan luettuna Sotshin olympialaiset.

Putin kiristi turvatoimia

Pohjois-Kaukasian alueen kapinalliset ovat tehneet terrori-iskuja eri puolilla Venäjää vuosikausia. Hallitus on lisännyt kymmeniä tuhansia sotilaita, poliiseja ja muita turvallisuusjoukkoja turvaamaan olympialaisia, jotka järjestään Mustanmeren rannalla suhteellisen lähellä levotonta Kaukasusta. Volgogradista Sotshiin on noin 690 kilometriä, se on lähempänä kuin Moskova.

Presidentti Vladimir Putin on vannonut tekevänsä Sotshin olympialaisista kaikkien aikojen turvallisimmat. Putin kiristi sunnuntaina turvatoimia ja käski joukkoja tekemään kaikki mahdolliset toimet turvallisuuden varmistamiseksi. Erityisesti turvatoimia kiristettiin lentokentillä ja asemilla.

Edellisen kerran Volgogradissa räjähti kaksi kuukautta sitten. Tuolloinkin naisen tekemässä iskussa kuoli kuusi ihmistä. Naisten tekemät itsemurhaiskut ovat yleisiä Kaukasuksen alueen kapinallisille. "Mustaksi leskiksi" kutsutut naiset ovat usein kaatuneiden kapinallisten leskiä tai sisaria.

Sunnuntain isku oli tuhoisin Venäjällä sitten tammikuun 2011, jolloin miehen tekemässä itsemurhaiskussa Moskovan lentokentällä kuoli 37 ihmistä.

Lähteet: Itar-Tass, AP, AFP, Reuters