Pianistin ja Draculan säveltäjä kuollut

Puolalaisen säveltäjän Wojciech Kilarin musiikkia on kuultu lukuisissa elokuvissa, esimerkiksi monissa Roman Polanskin ohjauksissa. Kilar kuoli Katowicessa sunnuntaina.

kulttuuri
Puolalainen säveltäjä Wojciech Kilar.
Puolalainen säveltäjä Wojciech Kilar.Tomasz Gzell / EPA

Puolalainen pianisti ja säveltäjä Wojciech Kilar on kuollut. Kilar oli yksi Puolan tunnetuimpia säveltäjiä. Hänen klassista musiikkiaan on kuultu useissa tunnetuissa elokuvissa, muiden muassa Roman Polanskin ohjaamassa Pianisti-elokuvassa sekä Francis Ford Coppolan ohjaamassa _Bram Stokerin Dracula -_elokuvassa.

Kilar kuoli sunnuntaina kotikaupungissaan Katowicessa Puolan eteläosassa pitkään sairastettuaan. Hän oli 81-vuotias.

– Hänen musiikkinsa voima ja viesti, samoin kuin Wojciech Kilarin jalo luonne, pysyy muistoissani ikuisesti, sanoi Puolan säveltäjienliiton johtaja Jerzy Kornowicz.

Kilar piti eniten sinfonioiden ja konserttojen säveltämisestä ja piti niitä elokuvien musiikkien säveltämistä parempana, mutta tästä huolimatta hän sävelsi musiikkia kymmeniin elokuviin. Hän sai musiikilleen inspiraatiota muun muassa puolalaisesta kansanmusiikista sekä uskonnollisista hymneistä ja rukouksista.

Wojciech Kilar syntyi vuonna 1932 Lwowissa (nyk. Lviv Ukrainassa). Kilar asui valtaosan elämästään Katowicessa, jossa hän myös opiskeli, lukuun ottamatta jatko-opintojaan Krakovassa ja Pariisissa. 1960-luvulla Kilar kuului Puolan avantgardenistien ryhmään. Elokuvasäveltäjän uransa hän aloitti puolalaisista elokuvista, mutta hänen ansionsa huomattiin myös Hollywoodissa.

Kilarin musiikkia on muun muassa useissa Roman Polanskin elokuvissa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset