"Volgogradin iskut voivat aikaistaa olympialaisten turvatoimia"

Kapinalliset yrittävät horjuttaa venäläistä yhteiskuntaa, vaikkei esimerkiksi Tshetsheniassa varsinaisesti enää sodita.

Ulkomaat

Etelä-Venäjällä Volgogradissa tänään ja eilen tehdyt pommi-iskut kiristävät turvatoimia Volgogradissa ja talviolympialaisiin valmistautuvassa Sotshissa entisestään, arvioi Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen Yle Radio Yhden Ykkösaamussa.

Esimerkiksi 400 000:n asukkaan Sotshin ympärille on suunniteltu turvavyöhykettä, jonka on määrä toimia kuukautta ennen olympialaisia. Kivinen arvioi, että iskujen vuoksi vyöhykkeen perustamista kenties aikaistetaan. Olympialaiset alkavat Sotshissa 7. helmikuuta. Sotshi sijaitsee liki 700 kilometrin päässä miljoonan asukkaan Volgogradista.

Tshetsheeni- ja dagestanilaiskapinalliset ovat tehneet iskuja Etelä-Venäjällä Tshetshenian sodista lähtien. Toinen Tshetshenian sota päättyi 2009.

– Kapinalliset yrittävät horjuttaa venäläistä yhteiskuntaa, vaikka varsinaista sotaa ei enää käydä. Terrori-iskujen tekijät ovat jostain syystä päässeet toimimaan Volgogradissa, Kivinen toteaa.

"Olympialaisten boikotointia vaikea perustella"

Venäjän presidentti Vladimir Putinin on arvosteltu armahtaneen vankeja pian alkavien Sotshin olympialaisten vuoksi. Aleksanteri-instituutin johtaja muistuttaa, että länsi boikotoi Neuvostoliittoa Moskovan kesäolympialaisissa 1980. Nyt tilanne on erilainen kuin silloin:

– Esimerkiksi valikoiva oikeus jatkuu Venäjällä, mutta laajoja sortotoimia ei ole, Markku Kivinen kuvailee. Lännen olisi Kivisen mukaan nyt vaikea perustella olympialaisten boikotointia.

"Venäjä jatkaa varmasti pohjoisten alueiden hyödyntämistä"

Venäläisvankiloista päässeiden joukossa on muun muassa Greenpeace-aktivisti Sini Saarela, joka palasi Suomeen perjantai-iltana. Kivinen arvioi, ettei näkyvissä ole käännettä Venäjän toimiin pohjoisilla merillä. Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit vastustivat syyskuisella mielenilmauksellaan öljynporausta arktisella alueella.

– Venäjä on jo aloittanut alueen hyödyntämisen. Venäjän kannalta se on keskeistä ja sitä tullaan varmasti jatkamaan, Kivinen sanoo.