Karhujen talviunet häiriintyneet myös Pohjois-Karjalassa

Kastuneet talvipesät ovat ajaneet karhuja etsimään kuivempia leposijoja. Uuden pesän etsinnässä uskotaan olevan kuitenkin vain yksittäisiä yksilöitä.

luonto
Karhu lähikuvassa Martinselkosen eräkeskuksessa Suomussalmella.
Kaisu Jansson / Yle

Sateinen sää häiritsee karhujen talviunta. Talvipesän kastuminen on ajanut karhuja vaihtamaan pesää kesken talven. Erityisesti nuoret karhut ovat saattaneet valita kehnon pesäpaikan.

- Tavallisesti karhu ei tee pesää kosteisiiin jontkiin. Liikkeellä on yksittäisiä karhuja, arvioi petotutkija Kai-Eerik Nyholm.

Talviunilta kesken herännyt karhu etsii nopeasti uuden leposijan.

- Ruotsissa on havainto, että karhu on jatkanut uniaan kuusen alla. Ruokolahdella on vuosia sitten emo ja pentu jatkanut unia avopesässä, Nyholm kertoo.

Ennen vuodenvaihdetta saa vielä pitää hirvikokeita eli haukuttaa koiria hirvien jäljillä.

- On teoriassa mahdollista, että koira alkaisi haukkua karhua. Mahdollisuus on yhtä suuri kuin lottovoitossa, Lieksan riistanhoitopiirin puheenjohtaja Esa Räty laskeskelee.

Rädyn mukaan Pohjois-Karjalassa on arviolta 500 karhua.