Suomalaisyritysten investoinnit Venäjälle jo 12 miljardia euroa

Suomalaisyhtiöt ovat tänä vuonna tehneet ainakin puolen miljardin euron investoinnit  Venäjällä. Kyse on jo aiemmin suunniteltujen hankkeiden toteutumisesta.

talous

Suomalaisten kokonaisinvestoinnit Venäjälle nousevat jo 12 miljardiin euroon ja niiden uskotaan edelleen jatkuvan.

Uusin suomalaistulokas tuottaa mineraalieristeitä Venäjän kasvaville rakennusmarkkinoille. Parocin ensimmäinen Venäjän tehdas avattiin hiljattain Tverin alueella Pietarin ja Moskovan välissä.

60 miljoonan euron investointi perustuu tarkkaan markkina-analyysiin, kertoo Paroc Group Oy:n toimitusjohtaja Kari Lehtinen.

- Venäjän markkina kasvaa 8 – 10 prosenttia vuositasolla. Se on syy, miksi me investoimme tänne ja tulemme jatkossakin kasvamaan Venäjällä.

Päättyvän vuoden aikana suomalaisyhtiöt ovat toteuttaneet poikkeuksellisen paljon investointeja Venäjällä. Suurin yksittäinen oli Fortumin uusi voimalaitos Njaganissa Siperiassa, mutta Venäjälle on noussut myös uusia suomalaisten rakentamia asuintaloja ja kauppakeskuksia sekä tehtaita.

Toimistopäällikkö Jari Jumpponen East Officen Moskovan toimistosta pitää sijoituksia merkittävinä.

- Voisin kuvitella, että niitä kumminkin reilu puoli miljardia on tullut tämän vuoden kuluessa.

Yhteensä suomalaisyhtiöt ovat investoineet Venäjälle jo noin 12 miljardia euroa. Eikä mikään osoita, että tahti laantuisi. Erityisesti lähellä kuluttajaa olevilla rakennus- ja kaupan aloilla markkinat kasvavat ja suomalaisyhtiöt ovat hyvissä asemissa, arvioi Jumpponen.

- Siinä mielessä myöskin odottaisin että tulevaisuudessa investointiuutisia kyllä tulee.

Investoinnit Venäjällä yleensä ovat hiipuneet eikä maan johto ole onnistunut parantamaan investointi-ilmapiiriä niin, että se olisi ulkomaalaisille kyllin houkutteleva.

Parocin tehtaan avannut pääministeri Dmitri Medvedev muistuttikin, että jokainen uusi tuotantolaitos tuo paitsi työpaikkoja myös verotuloja, joilla aluehallinnon on helpompi huolehtia tehtävistään.

Suomalaisyhtiöt työllistävät Venäjällä jo 50 000 ihmistä ja lisää työpaikkoja tulee. Paroc aikoo sijoittaa Tverin tehtaaseen yhteensä 170 miljoonaa euroa vuoteen 2016 mennessä, kertoo toimitusjohtaja Kari Lehtinen.

- Me suunnittelemme tuplaavamme tuotannon täällä, mikä tarkoittaa sitä, että myöskin henkilöstö tulee tuplaantumaan.

Tuotantoa viedään siis sinne, missä ovat asiakkaat ja halvemmat tuotantokustannukset samalla, kun eristetuotantoa vähennetään Suomessa. East Officen arvion mukaan menetys ei kuitenkaan ole kovin suuri, jos tuotekehittely kuitenkin jää Suomeen.