Uljuan tekoallas piripinnassa

Siikajoen tulvat ovat pahentuneet viikonvaihteen aikana. Ylärajaan asti täynnä olevan Uljuan tekoaltaan ohijuoksutuksia on maanantaiaamuna entisestään lisätty.

Kotimaa

Uljuan tekoaltaan alapuolella Siikajoen nousu pelloille kiihtyy. 28 neliökilometriä laajan tekoaltaan ohijuoksutuksia on lisätty viranomaismääräyksella maanantaina 63:sta 70:een kuutioon sekunnissa.

Siikajokeen lasketaan nyt yhteensä 105 kuutiometriä vettä sekunnissa. Ohijuoksutukset tarkoittavat, että suurista vesimääristä ei ole hyötyä edes sähköyhtiölle.

Voimalaitoksen läpi menee vain 25 kuutiota, 80 kuutiota sekunnissa syöksyy laitoksen ohi tulvaluukkujen ja Lämsänkosken padon kautta.

Säät poikkeuksellisia

Kuivan syksyn jälkeen sateita on Siikajoenkin valuma-alueella riittänyt. Uljuan allasta on ohijuoksuttu jo marraskuussa sateiden alettua. Routainen maa ei vettä pidättele, sateet näkyvät suoraan ojissa ja kanavissa.

Vattenfall korostaa, että loppuvuoden sateet ovat poikkeuksellisen suuria ja lämpötila poikkeuksellisen korkea.

- Toivotan ihmisille kärsivällisyyttä hankalan tilanteen johdosta. Valitettavasti luonnonolosuhteet ovat sellaisia, että niille emme mitään voi, sähköntuotannon johtaja Erik Mälkki Vattenfall Oy:stä sanoo.

- Uljuan altaan säännöstelylupa on valtion ja ajamme laitosta ely-keskukselta saamiemme ohjeiden mukaan.

Tulvantorjuntaa ja sähköä

Uljuan tekoallas on valmistunut vuonna 1970. Sen rakentamista on perusteltu sekä tulvantorjunnalla että sähköntuotannolla.

Viidestä tulvasta parin vuoden sisällä kärsineet asukkaat katsovat, että Uljuan altaan lupaehdoissa korostuvat liikaa sähköntuotannon edut.

- Ei katsota ennusteista tulevia säitä, vaan tilastoja taaksepäin, eräs asukas kritisoi.

Myös joen ennallistamistoimia epäillään. Joen uusien pohjapatojen pelätään levittävän tulvavesiä entistä laajemmalle alueelle.