1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Välipäivät ovat kulttuurin ahmijan kulta-aikaa

Joulunaika ja välipäivät hemmottelevat kulttuurinkuluttajaa. Televisio tarjoaa monenlaista musiikkia ja vanhoja klassikkoelokuvia, joulupukinpussista löytyneet kirjat saa lukea rauhassa kannesta kanteen. Jalasjärveläinen Hannu Salo ahmii kirjoja kerta toisensa jälkeen ja nauttii myös muusta kulttuurista.

Kulttuurin suurkuluttaja Hannu Salo palaa mielikirjoihinsa uudelleen ja uudelleen. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Jos ei arkena ennätä lukea, ovat joulun välipäivät vapaineen yhtä lukemisen juhlaa. Pukinpussista löytynyttä kirjakasaa voi täydentää kirja-alessa ja muutakin kulttuuria on tarjolla. Esimerkiksi televisio tarjoaa tanssi- tai musiikkielämyksiä moneen makuun.

Yksi ahkerista kulttuurinkuluttajista on jalasjärveläinen Hannu Salo.

– Sain yksitoistavuotiaana isältä joululahjaksi Viisikko-kirjan ja luin sen joulupyhinä. Siitä kaikki retkahti ja sitten tauti oli päällä. Siihen ei ole hoitoa eikä lääketieteellistä diagnoosia - ja se vain kiihtyy kiihtymistään, Salo kuvailee kulttuuriahmimisensa oireita.

– Opin lukemaan hitaasti. Muistan, että minulla oli vanha opettaja, joka oli jäämässä eläkkeelle ja hän jaksoi kanssani ponnistella. Kolmannella luokalla huomasin, että osaan kunnolla lukea ja sitten tuli tämä Viisikko. Sen jälkeen olen ollut kirjaston suurkuluttaja ja minulla on valtava oma kirjasto.

Aarrearkusta monta lahjaa

Haastattelua varten Salo on nostanut kirjahyllystään esille suosikkikirjojaan. Kirjojen lisäksi muukin kulttuuri kelpaa kulttuurin suurkuluttajalle.

– Kirjallisuus, musiikki, maalaustaide ja tanssi eli baletti ovat kaikki minulle rakkaita, ja kaikilla on joku historia, miksi ne kuuluvat elämääni, Hannu Salo kertoo.

Parhaat kirjat Salo kertoo lukevansa monta kertaa.

– Hyvä kirjallisuus on sitä, että kun luen kirjan ensimmäista kertaa, en huomaa läheskään kaikkia asioita vaan seuraan tarinaa. Sitten, kun luen uudestaan, huomaan uusia asioita. Se on aarrearkku, josta otetaan yksi lahja ja kun luet uudestaan, otat toisen lahjan.

Siddharta, Jää ja Colorado Avenue

Hannu Salon mielikirjojen joukossa on kotimaisia ja ulkomaisia teoksia. Sykähdyttäväksi lukukokemus muotoutuu, kun se muuttaa lukijaansa salakavalasti johonkin suuntaan, Salo sanoo ja arvelee, että parhaat kirjat ovat muokanneet häntäkin avarammaksi ja ymmärtäväisemmäksi ihmiseksi.

– Herman Hessen Siddhartan olen lukenut monta kertaa. Olen sen lukenut ehkä vuosi sitten viimeksi ja se on aina uusi kirja.

– Viimeisin suuri "kolahdus" oli Ulla-Lena Lundbergin Jää. Se vaikutti niin, etten hetkeen voinut lukea mitään muuta kirjaa. Lars Sundin Colorado Avenue puolestaan oli monipolvinen ja koskettava tarina. Sen luin hiljakkoin uudestaan ja en kyllästy, Salo listaa.

Hannu Salo sanoo saavansa hyvästä kirjasta seuraa.

– Vaikka asun yksin ja lapset ovat maailmalla, en tule koskaan kokemaan yksinäisyyttä. Minullahan on tuhansia ihmisiä tuolla kirjahyllyssä kansien välissä ja kun luen hyvää kirjaa, heistä tulee hyviä ystäviäni.