1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syöpä, klamydia, vatsahaava, borrelioosi – näitä voit testata kotona

Kymmeniä sairauksia ja muita terveyteen liittyviä huolia voi testata kotona. Jopa isyyskoe ja naisten papa-koe onnistuvat kotioloissa. Lääkäriliiton mukaan itsetutkimus on "tämän apinalajin helmasynti", mutta se aiheuttaa helposti turhia pelkoja. Lisäksi vakavien sairauksien hoito voi viivästyä.

Kuva: Yle / Satu Krautsuk

Nettiapteekeista ja -kaupoista löytää jo kymmeniä kotitestejä oman terveydentilan itsetestaukseen. Kotona voi testata esimerkiksi diabetesta, vatsahaavaa, kolesteroliarvoja ja klamydiaa. Valikoimaan kuuluu myös isyys- ja geenitestejä.

Testeillä voi etsiä itsestään jopa syövän merkkejä: miehille on kehitetty testi, jonka avulla voi selvittää kotona varhaisia merkkejä eturauhassyövästä. Kotitestillä havaittava suolistoverenvuoto voi viitata syöpään.

Fyysisten apteekkien valikoima on nettikauppoja suppeampi.

– Meillä on tällä hetkellä valikoimissa keliakia- ja borrelioositestit sekä klamydiatesti naisille. Keliakiatesti perustuu sormenpäästä otettavaan verinäytteeseen, josta se mittaa vasta-aineet. Borrelioositestissä puolestaan ihosta irrotettu punkki murskataan pieneen säiliöön. Testi mittaa, onko punkissa borrelia-bakteeria, kertoo proviisori Anu Talvitie Kotkan Kauppatorin apteekista.

Kovin kysyttyjä kotitestit eivät ole. Punkkitestejä menee jonkin verran kesäaikana.

– Se voi olla oikeasti hyödyllinen. Tartunnan voi saada, vaikka punkin pureman ympärille ihoon ei ilmestyisikään renkulaa. Lääkäriin mennään yleensä hakemaan antibioottikuuri juuri sen renkulan perusteella.

Numerot eivät ole aina faktaa

Lääkäriliiton mukaan testit voivat olla luotettaviakin, mutta itsetestailussa olisi hyvä käyttää itsehillintää. Kaikissa – myös laboratorioissa tutkituissa – testeissä on aina väärän positiivisen ja väärän negatiivisen riski.

– Kotona tehdyt testit ovat varmasti hauska kahvipöytäkeskustelun aihe. Itsetutkimus on tämän apinalajin helmasynti. Testitulos pitää kuitenkin osata tulkita, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen.

Vaarana on, että vakavan sairauden hoito viivästyy. Toisaalta kotitesti voi aiheuttaa turhia pelkoja.

– Ihmiset uskovat, että kaikki numeroina esitetty on faktaa. Jotkut potilaat ovat hyvin huolissaan pienestäkin viitearvon poikkeamasta, vaikka sillä ei olisi terveyden kannalta merkitystä, Ihalainen huomauttaa.

On tärkeää, että näytteet kaapii juuri oikeista kohdista. Jos niitä sorkkii alapäästä peilin avustuksella, niin ei niihin taida olla luottamista. Siihen on syynsä, miksi lääkäreitä koulutetaan.

Risto Ihalainen

Limakalvonäytteet kaavittava oikeista kohdista

Lääkäriliitto suhtautuu kriittisesti etenkin niihin kotitesteihin, jotka perustuvat sylki- tai limakalvonäytteisiin. Kun näyte pitää lähettää tutkittavaksi ulkomaille, ei voi tietää kuka sen tutkii. Myös hyvälaatuisen näytteen saaminen omin käsin on hankalaa. Tästä hyvä esimerkki on naisten klamydiatesti tai papa-koe.

– Papa-koe on hyvin tarkkaa puuhaa. On tärkeää, että näytteet kaapii juuri oikeista kohdista. Jos niitä sorkkii alapäästä peilin avustuksella, niin ei niihin taida olla luottamista. Siihen on syynsä, miksi lääkäreitä koulutetaan.

Diagnooseja ei kannata muutenkaan hankkimalla hankkia.

– Vakuutusyhtiöt vetäytyvät äkkiä yhteistyöstä. Ja jos tekee geenitestin nuorena, niin onko se pelkkä ilo tietää sairastuvansa jossakin vaiheessa johonkin perinnölliseen tautiin?

Nettiapteekeissa kannattaa olla tarkkana

Apteekkariliitto on Lääkäriliiton kanssa samoilla linjoilla.

– Kannattaa katsoa, mistä näitä testejä tilaa. Netissä on sivustoja, jotka käyttävät apteekki-nimeä, mutta ne eivät ole oikeasti apteekkeja. Silloin puhutaan kenen lie perustamista nettikaupoista. Apteekkien myymillä testeillä on korkeat kriteerit, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura.