1. yle.fi
  2. Uutiset

Palotarkastaja: Raketit taivaalle selvin päin!

Lumeton sää aiheuttaa omat pikku kommervenkkinsä rakettien ampujille. Turvallisuus ennen kaikkea, muistuttaa Etelä-Savon pelastuslaitoksen palotarkastaja Antti Saarinen.

ilotulitukset
Ilotulitusraketti asetettuna lumeen. Raketti juuttuu paikalleen ja räjähtää maassa.
Tommi Parkkinen

Tänä vuonna sää aiheuttaa uudenvuoden ilotulittajille omat haasteensa. Maasto on sula, joten lumihangesta ei ole rakettien laukaisualustaksi. Etelä-Savon pelastuslaitoksen palotarkastaja Antti Saarinen painottaa turvallisuutta ilotulitteita käsiteltäessä.

- Eiköhän aloiteta siitä, että ollaan ampumahetkellä selvin päin ja käytetään suojalaseja. Kannattaa miettiä etukäteen, missä raketit ammutaan. Katsotaan aukea paikka, jonka lähistöllä ei ole rakennuksia, ajoneuvoja tai ihmisiä. Raketeille kannattaa rakentaa telineet, joista ne ammutaan. Padat tuetaan irtokivillä ja hiekalla, etteivät ne pääse kaatumaan.

Tämän vuoden rakettikauppa on sujunut viranomaisen näkövinkkelistä hyvin.

Ilotulitteita myydään.
Yle

- Olemme kiertäneet myyntipaikat läpi ja kaikki on ollut hyvin. Joitakin varoitusmerkkejä ja palautusohjeita on puuttunut. Myyjät on hyvin koulutettuja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKESin toimesta, kertoo Saarinen.

Lasten ilotulitus Mikkelin satamaan?

Lasten ilotulitukset aloitettiin Mikkelissä reilut kymmenen vuotta sitten. Paikkana oli niin sanottu uuden paloaseman edusta. Rakettien ampumapaikka oli vanhan kasarmialueen puolella ja katsojat olivat paloaseman pihalla.

- Tuolloin katsojia oli parisensataa ja he mahtuivat hyvin paikalle.

Palotarkastaja Antti Saarinen kertoo katsojamäärän lisääntyneen vuosien varrella moninkertaiseksi.

- Nykyisin yleisöä on parituhatta eivätkä kaikki mahdu tähän tontille. Puheissa on vilahtanut myös, josko tapahtuma pitäisi siirtää toisaalle, esimerkiksi satamaan.

Saarinen on kuullut monestakin suunnasta, että ihmiset käyvät mieluummin lasten ilotulituksessa kuin Naisvuorella puolenyön aikaan.

- Ajankohta on hyvä. Alkuilta klo 18, koko perhe yhdessä ja selvin päin. Minusta lasten ilotulitus on myös näyttävämpi kuin Naisvuoren vastaava, kehuu Saarinen.

Palotarkastaja kehottaa ilotulitusyleisöä saapumaan paikan päälle ajoissa.

- Jos vain mahdollista, kannattaa auto jättää kauemmaksi ja kävellä paikan päälle noin puoli tuntia aiemmin. Lasten ilotulituksessa raketit ovat aina räjähtäneet, kuten on pitänytkin. Ilotulitus ajetaan taivaalle nykyisin tietokoneohjatusti.

Mikkelin keskustassa ilotulitteiden ampuminen on ollut kiellettyä vuodesta 2008 lähtien. Kielto on pitänyt hyvin.

Lue seuraavaksi