Breikissä lähtee tukkakin päästä

Jyväskyläläinen Elias Niskanen on elävä todiste siitä, että kömpelöstäkin pojasta voi tulla ketterä breikkaaja. Hän on juuri voittanut lajissa elämänsä ensimmäisen henkilökohtaisen SM-kullan. Sitä ennen hän on voittanut Hips don't lie -tanssiryhmän kanssa SM-kilpailut jo kaksi kertaa.

urheilu
Elmonaattori Elias Niskanen
Eija Niskanen

Elias Niskasen eli Elmonaattorin pää on kestänyt breikkaamista nyt 12 vuotta. Hän aloitti lajin seitsemänvuotiaana veljensä innoittamana. Nyt hän on saavuttanut kaksi SM-kultaa Hips don't lie -tanssiryhmän kanssa. Joulukuun alussa hän nappasi myös elämänsä ensimmäisen henkilökohtaisen SM-kullan breakdancessa.

Breakdance on vauhdikas tanssilaji, jossa vinhaan pyörimiseen yhdistetään akrobaattisia liikkeitä.

Elmonaattorila hiukset vielä päässä

Nuorella herralla on pyörimisestä huolimatta hiukset vielä päässä. Kaljuuntuminen on breikkaajille yleistä.

Pyöriminen meni niin vinhaksi, etteivät pipot tahtoneet pysyä päässä

Elias "Elmonaattori" Niskanen

– Sitä kutsutaan headspin-kaljuksi, kun pyörimisen takia hiukset kuluvat päästä. Niin ei ole minulle päässyt käymään. Olen kyllä todistanut, että näin voi käydä, Niskanen nauraa.

Paksujen pipojen avulla kaljuuntumisen voi välttää. Niskasen päässä pipot eivät ole kuitenkaan pysyneet.

– Käytin pipoja yhteen aikaan, mutta sitten pyöriminen meni niin vinhaksi, etteivät pipot tahtoneet pysyä päässä.

Nivelsiteet menevät kerran vuodessa

Jos breakdancea katsoo, tulee tuskin yllätyksenä, että lajissa sattuu myös loukkaantumisia. Niskasella menee nivelsiteet noin kerran vuodessa. Pahimmaksi loukkaantumisekseen hän sanoo olkapään murtumisen.

– Syytän vammoistani vain omaa tyhmyyttäni ja keskittymisen herpaantumista. Ei ole mitään yksittäistä liikettä, jossa loukkaantumisia tulee.

Lapsena ei koordinaatio pelannut

Niskasen breikkausharrastus ei alkanut kovin ruusuisesti. Nuorella breikkarilla oli ongelmia koordinaatiokykynsä kanssa.

Kehoni vasenpuoli kehittyi hitaammin kuin oikeapuoli.

Elias "Elmonaattori" Niskanen

– Kehoni vasenpuoli kehittyi hitaammin kuin oikeapuoli. Esimerkiksi pallon kiinniottaminen oli minulle tosi vaikeaa tuolloin. Oli aika kovan treenin takana, että osaan breikata, hän muistelee.

Vaikka vastoinkäymisiäkin on ollut, se ei ole nuorta miestä lannistanut. Hän treenaa lajia kolme kertaa viikossa, ja siihen päälle hän vielä opettaa tanssiopistolla eri ikäisiä breikkareita.

– Parasta on vapaus, että tässä ei ole mitään sääntöjä eikä mitään liikekirjaa. Jos haluaa keksiä breikkiliikkeitä, niin niitä voi keksiä. Mielikuvituksen käyttö on sallittua, ja siihen kannustetaan. Se on tässä oikeastaan parasta.

Breikkiin jäi heti koukkuun

Niin kuin kaikissa tanssilajeissa, myös breakdancessa musiikki on tärkeässä roolissa.

Syytän vammoistani vain omaa tyhmyyttäni

Elias "Elmonaattori" Niskanen

– Breikkimusiikissa genre voi olla melkein mikä vain. Itse tykkään eniten sellaisesta, josta välittyy energia ja tanssijalkaa alkaa vipattaa. Silloin on yleensä hyvä meininki.

Niskanen ei ole harrastanut mitään muuta tanssia kuin breikkiä, sillä se oikea laji löytyi heti. Tosin vanhojentanssit hän tanssi.

– Vaihtoaskeleita tuli silloin treenattua, että kyllä ne paritanssitkin sujuvat. Paritanssit ovat mukavia, kun ne ovat sellaista sosiaalista tanssia. Siinä on muitakin muuttujia kuin vain ne omat jalat, Elias Niskanen sanoo.