Kainuulaiset karhut nukkuvat kuivissa pesissä

Leuto talvi ei ole herättänyt kainuulaisia karhuja talviunilta. Ylä-Kainuussa on vielä tarpeeksi lunta, joten pesät ovat säilyneet kuivina.

luonto
Kaksi karhua.
Kaisu Jansson / Yle

Suomen Riistakeskuksen mukaan Kainuussa ei ole tehty karhuhavaintoja. Erikoissuunnittelija Marko Paasimaan mukaan karhun herääminen talviunilta on harvinaista. Tavallisin syy karhun heräämiseen kesken talviunien on pesän kastuminen.

– Karhu voi herätä, jos pesä on huonompi, kuten kaatuneen puun tai kuusen oksien juureen tehty pesä. Karhu on tietoinen ympäristöstään, joten ei se niin sikeään nuku. Kainuussa maisema on rauhallisempaa.

Herätessään karhu voi liikkua muutaman kymmenen metrin alueella. Harvoin karhu vaihtaa pesää tai lähtee vaeltelemaan kauemmas. Karhu pyrkii takaisin nukkumaan mahdollisimman pian.

Tyypillisin karhunpesä on vanhaan muurahaispesään kaivettu kolo. Vaatimattomampia pesäpaikkoja ovat kaatuneiden puiden alle tehdyt kolot. Karhunpesää on vaikeaa havaita luonnossa talven aikaan.

– Jälkeen päin kesällä voi sitten pesäpaikan huomata. Loppujen lopuksi pesän kolo on yllättävän pieni. Siinä edessä voi olla vielä mustikanvarpuja.

Ensimmäiset karhuhavainnot tehdään tavallisesti Kainuussa huhtikuussa. Yli vuoden ikäisiä karhuja on Kainuussa arvioiden mukaan 110–130. Suurin osa elää Kuhmon ja Suomussalmen alueella.