1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhan muusikot jatkavat taisteluaan evakossa

Vanhan ylioppilastalon muuttaminen tilausravintolaksi vuoden alusta pakottaa Ylioppilaskunnan Laulajat ja kolme muuta yliopiston musiikkijärjestöä harjoittelemaan jatkossa muualla. Musiikkijärjestöt aikovat kuitenkin puolustaa oikeuttaan Vanhan musiikkisaliin. Mahdollinen käräjöinti asiassa voi kestää vuosia.

Vanha Ylioppilastalo. Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Tiedotteessaan Ylioppilaskunnan Laulajat, Akademiska Sångföreningen ja Ylioppilaskunnan Soittajat ovat ilmoittaneet vastustavansa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan aloittamaa häätöprosessia.

Käytännössä järjestöt tulevat vastustamaan HYY:n häätökannetta mahdollisessa käräjäoikeuden käsittelyssa. Järjestöjen mukaan tämä on ainoa jäljellä oleva keino punnita oikeutus ylioppilaskulttuurin läsnäoloon Vanhan ylioppilastalolla.

Akademiska Damkören Lyran ei hyväksy eikä tunnusta häädön perusteita tai oikeutusta. Kuoro päätti kuitenkin järjestökokouksessaan olla jatkamatta oikeudellisia toimenpiteitä.

Ennen kuin mahdollinen käräjöinti asiassa on saatu päätökseen, muusikkojen on pakko harjoitella evakkotiloissa. Prosessin arvellaan kestävän kolmesta viiteen vuoteen.

Ylioppilaskunnan Laulajat ei vielä kerro harjoitustilasuunnitelmistaan. Ylioppilaskunnan Soittajat siirtää harjoituksensa ainakin aluksi Ressun lukioon.

Musiiikkisali on jo lähes tyhjillään. Arvotaulut seiniltä kannettiin varastoon jo joulumyyjäisten tieltä. Salissa enää kököttävän flyygelin omistussuhteet ovat epäselvät.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta haki vajaa pari viikkoa sitten musiikkijärjestöille häätöä Vanhalta Ylioppilastalolta.