Ilmalämpöpumppu saa lisävuosia imurin varresta

Tärkeintä on pitää huolta sisäyksikön puhtaudesta, jotta sisälle ei pääse kertymään pölyä. Ilmalämpöpumpun arkiseen huoltamiseen riittävät kotikonstit ja työvälineeksi imuri. Erityiskohtelua tarvitsevat pumput, jotka hurisevat tiloissa, joissa säilytetään vaatteita.

ilmiöt
Ilmalämpöpumppu ja kaksi eri ikäistä sähkönjakorasiaa.Ilmalämpöpumput ovat löytäneet paikkansa tuhansista suomalaiskodeista. Tutkittua tietoa niistä ei kuitenkaan juurikaan ole.
Ilmalämpöpumput ovat löytäneet paikkansa tuhansista suomalaiskodeista. Tutkittua tietoa niistä ei kuitenkaan juurikaan ole.Paavo Häikiö / Yle

Ilmalämpöpumput eivät ole täysin huoltovapaita, vaan niitä kannattaa puhdistaa säännöllisesti, jotta ne toimisivat moitteettomasti.

- Tärkeintä on pitää huolta sisäyksikön puhtaudesta. Suodattimet ja laitteen kotelo kannattaa imuroida säännöllisesti, jotta sinne ei pääse kertymään pölyä. Laitteen toimintahan perustuu siihen, että ilma pääsee kiertämään esteettömästi ja jos se on täynnä pölyä, ei ilmakaan kierrä, selventää Jari Lahtonen Lahden Lämpöpumput Oy:stä.

Irrotettavat suodattimet voi puhdistaa varovasti imurilla, mutta sisäyksikön lamelleja ei kannata imuroida.

- Lamellit ovat niin ohuita ja herkkiä taipumaan, enkä ainakaan itse lähtisi imuroimaan niitä. Paras tapa puhdistaa pölyiset lamellit on pesu erikoisaineella ja alan ammattilaisten piirissä olemme pohtineet sitä, onko tämä sellainen homma, että se olisi parasta antaa ammattilaisten suoritettavaksi.

- Myös sisäyksikön alapuolelta löytyvät osat kannattaa puhdistaa, jos niihin vain pääsee käsiksi. Mikäli puhdistaminen vaatii koneen osittaista purkamista, on syytä kutsua ammattilainen paikalle, muistuttaa Lahtonen.

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen Jussi Hirvonen toteaa, että pintapuolinen pesu onnistuu kaikilta. Jos näkee, että koneeseen on päässyt kertymään pölyä, paikalle tulee hälyttää ammattiosaaja, joka tekee sisäyksikön pesun kätevästi nesteiden vaihdon yhteydessä.

- Pölyä on eniten paikoissa, joissa säilytetään vaatteita. Sellaisissa paikoissa imurilla voi sohaista useinkin.

Energia-alan konsulttiyhtiön Motivan energia-asiantuntija Sami Seuna alleviivaa, että kuluttaja voi tehdä ylläpitohuollot, mutta kylmälaitteen sisäpuolelle ei sovi sorkkia. Jotkin maahantuojat myös vaativat muutaman vuoden välein tarkastuksia takuita vastaan.

Ulkoyksikkö umpijäässä

Myös ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä kannattaa seurata. Joskus käy niin, että ulkoyksikön pintaan kertyy jäätä sulatustoiminnosta huolimatta.

- Tätä ei kannata pelästyä, sillä kyse on yleensä säästä, eikä siitä, että laite olisi epäkunnossa. Ilmalämpöpumppu saattaa toimia, vaikka ulkoyksikkö olisikin umpijäässä, mutta on selvää, ettei se silloin toimi niin tehokkaasti, kuin pitäisi, tuumaa Jari Lahtonen.

Ulkoyksikön voi sulattaa myös itse, kunhan noudattaa ohjeita, eli ensimmäiseksi täytyy tietysti kytkeä virta pois päältä ja mielellään ottaa pistoke seinästä.

- Paras tapa on kaataa kuumaa vettä ulkoyksikön päälle ja antaa sen vaikuttaa. Jään raaputtaminen saattaa vaurioittaa herkkiä lamelleja ja kuumailmapuhallin saattaa olla jopa liian tehokas.

Jari Lahtosen mukaan huoltopyyntöjä tulee tasaisesti.

- Pelkkä sisäyksikön puhdistaminen säännöllisesti riittää monessa tapauksessa.