Venäläiset menevät Oulussa norjalaisten ohi

Yöpymistilastojen mukaan venäläiset nousevat tänä vuonna ensimmäistä kertaa suurimmaksi matkailijaryhmäksi Oulussa. Jotta matkailijamäärä edelleen kasvaisi, yrittäjä kaipaa lentoyhteyttä Oulun ja Pietarin välille.

Kotimaa
YLE Oulu / Tiina Haapala

Venäläisten matkailijoiden määrä on selvässä kasvussa Oulussa. Yöpymistilastojen mukaan venäläiset nousevat tänä vuonna ensimmäistä kertaa suurimmaksi matkailijaryhmäksi Oulussa. Aiemmin Oulun matkailutilastojen kärjessä ovat olleet norjalaiset.

Lokakuun lopussa sekä norjalaisia että venäläisiä oli yöpynyt Oulussa reilut 16 000. Uuden vuoden lähestyessä venäläisturistien määrä kasvaa. Jo vuosia Oulua venäläisille markkinoinut yrittäjä Mikko Keisu arvioi, että täksi uudeksivuodeksi ja loppiaiseksi Ouluun tulee ennätysmäärä venäläisiä.

Ydinvoimala voisi tuoda lentoyhteyden

Keisun arvion mukaan Ouluun matkailijoita tulee nyt erityisesti pohjoisesta kuten Murmanskista. Matkailijamäärän edelleen kasvattamiseksi Keisu kaipaa lentoyhteyttä etelän suuntaan eli Oulun ja Pietarin välille.

- Lentoyhteys Moskovan tai Pietarin alueilta Ouluun on toiveissa nyt kun varmistui, että Pyhäjoen ydinvoimalan rakentaja tulee Venäjältä. Tällöin myös matkailussa päästäisiin suuriin markkinoihin käsiksi, toivoo Keisu.

Oulun Korun toimitusjohtaja Mikko Keisu tekee kauppaa venäläisten kanssa niin Oulussa kuin Helsingissäkin ja hän arvioi, että venäläiset tekevät mielellään kauppaa Suomessa, vaikka suurissa kaupungeissa Venäjällä tarjontaa kyllä riittää.

- Kyllä venäläiset näyttävät luottavan siihen, että Suomesta saa hyvää ja aitoa tavaraa ja toisaalta tax free takaa heille Suomessa edulliset hinnat.

Oulusta yltää moneen paikkaan

Yrittäjä uskoo myös, että Oulusta löytyy turisteille monenlaista tarjontaa.

- Me emme ehkä itsekään huomaa mahdollisuuksia, joita on tarjolla. Meillä on esimerkiksi meri, jokia ja järviä ja venäläiset on kovia kalastajia. Päivämatkan aikana voi käydä Ruotsissa, Joulupukinmaassa ja Syötteellä ja niin edelleen. Kyllä meillä mahdollisuuksia on paljon, Keisu vakuuttaa.