Induktioliesi tuottaa tinanvalajalle pettymyksen

Hellanlevy kuumaksi ja hevosenkenkä tinakauhaan sulamaan. Näin se yleensä menee, mutta ei niissä kotitalouksissa, joissa on hieno ja kallis induktioliesi.

ilmiöt
Kaksi tinahevosenkenkää.
Yle

Induktioliesi on omistajilleen ylpeyden aihe. Paljon se maksoi, mutta onhan se energiatehokas ja nopea. Uutena vuotena tinan valaminen päättyy kuitenkin mitä todennäköisimmin pettymykseen – hevosenkenkä ei sulakaan.

Tilanteen selittää se, että induktiolieden toiminta perustuu magnetismiin. Tinakauha ei välttämättä ole magneettinen, joten se ei lämpene sulattamaan tinaa.

Mikä siis neuvoksi induktioliesitalouksissa?

Kiroiluksihan se helposti menee.

Timo Karjalainen

- Niin, kiroiluksihan se helposti menee. Ehkäpä syytä olisi turvautua puulämmitteiseen uuniin ja kuumentaa tina varovaisesti hiilloksen päällä. Sitten jos on kaasukeitin, sitähän voi käyttää sulatukseen ulkotiloissa, pähkäilee palotarkastaja Timo Karjalainen Joensuun paloasemalta.

Ihmiset ovat yleensä varsin varovaisia valamisessa, joten ainakaan palotarkastajan tietoon ei ole tullut tulipaloja. Palovammoja sietää kuitenkin varoa.

- Kun heittää sulaneen tinan vesiastiaan, kannattaa heittää maltilla. Monisataa-asteinen tina saattaa roiskahdella veden pinnasta jos voimallisesti viskaa, neuvoo Karjalainen.