1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Niina Lahtisen Siskonpeti-kiksit: Purin talon kaivinkoneella

Siskonpeti levittää suomalaisen tv-yleisön eteen hauskojen naisten uuden sketsisarjan. Huumoria revitään häpeästä, pettymyksistä ja tietysti miehistä. Naisnelikko on hakenut esikuvansa brittisarjasta Smack the Pony.

Niina Lahtisen perheen kirjahyllystä löytyy huumoriosasto. Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle

Ylen uuden televisiosarjan työnimi oli alunperin itseironisesti BBC teki tämän jo, paremmin. Siskonpeti nimi syntyi krapulaisesta lohkaisusta Niina Lahtisen juhlien jälkeen, kun naiskoomikot jäivät yöpymään patjoille lapsuuden "siskonpeti" tyyliin.

Ensimmäisessä jaksossa käsitellään kehoa. Pirjo Heikkilä saa silikonitissit, jotka ovat niin pienet, ettei niitä kukaan huomaa. Myös meikkiteollisuuden ihmeellisen voiman juuret löytyvät Riihimäeltä.

Pirjo Heikkilä sai tissit joita kukaan ei huomaa

Niina Lahtinen

- Revyyaikoina teimme Kalle Ropposen kanssa naisjuttuja joissa oli mm. kohtaus, jossa äidin oli tarkoitus pitää häissä tyttärelleen kaunis juhlapuhe, mutta se olikin tosi loukkaava kun äiti hoki, että kyllä sinä Minna olet tänään niiiiiin kaunis..

Niina Lahtinen pääsi tarttumaan sketsisarjassa myös ensimmäistä kertaa kaivinkoneen ohjaksiin.

- Se oli ihan mieletön juttu. Siitä vaan koneen sisään, kamera käyntiin ja kauhanheilautuksella "tsush" talo meni nurin.

Hauskoille naisille tilaa

Riihimäkeläinen tv-tähti, käsikirjoittajaNiina Lahtinen on aina ihaillut brittiläistä naisten tekemää Smack the Ponya eli Ponille kyytiä sarjaa ja kertoo paineiden olevan kovat. Käsikirjoituksiin on panostettu. Sketsit ja musiikkinumerot vaihtelevat.

Maailma on hauska, absurdi ja tragikoominen.

Niina Lahtinen

- On hienoa tehdä vihdoin mimmiporukalla tällaista. Tunnen paljon hauskoja naisia ja haluan kannustaa esimerkiksi nuorisoteatterin tyttöjä avautumaan. Että naiset saavat kunnolla sekoilla, hullutella, ja irrotella, kun se yleensä on hauskuuden saralla ollut meilläkin yhä miesten juttu.

Lahtinen paljastaa sketsisarjassa myös tukun omia kipeitä pisteitään. Esimerkiksi hahmot Siru ja Marja (Pirjo Heikkilä ja Krisse Salminen) ovat Lahtisen todellisuutta.

- Raahaan erästä ystävääni joka paikkaan kuten Zumbaan sanoen, että ei siellä tarvitse mitään erikoisia vaatteita olla. Sitten itse pukeudun viimeisen päälle. Tai jos mennään tupareihin sanon, ettei sinne tarvitse mitään viedä ja sitten ite vien sampanjasta lähtien. Krisse eli mun alterego menee ratsastustallille kaverinsa kanssa ja sitten hän alkaa mielettömästi vikeltää... En tiedä miksi olen tällainen ihminen, mutta sketsiä siitä pukkaa, kuten lähes kaikesta omassa elämässäni. 

Lahtisen mukaan maailma on hauska, absurdi, tragikoominen ja traaginen paikka.

Ihminen pettyy aina

- Noo tämähän tulee tietysti epäonnistumaan surkeella tavalla. Kohti uusia pettymyksiä, Niina Lahtinen nauraa iloisesti. Ja jatkaa että Siskonpeti-sarjan hahmot ovat vaatimuksissaan kohtuuttomia.

- Ihminen on sellainen, että asettaa kovat tavoitteet ja pettyy aina, kun ne eivät toteudu. Myös sarjan mieskuva on ainakin tuottajan mukaan karu. Mutta hauska, ja taas Niina Lahtinen nauraa.

Meikkiteollisuuden ihmeellinen voima

Ylen tuottaja Tuula Länsisalmi hehkuttaa naiskoomikoiden tekemää sarjaa.

- Siskonpeti on loistava sarja. Se on uuden sukupolven naisten tekemää komediaa, oivaltavaa ja raikasta. Se perustuu tarkkoihin havaintoihin todellisuudesta. Siksi se saattaa vähän sattuakin mutta takuuvarmasti naurattaa, Tuula Länsisalmi sanoo.

Siskonpedin naisnelikko ovat Pirjo Heikkilä, Krisse Salminen, Salla Stellan ja Niina Lahtinen. Lisäksi säveltäjä Katja Lappi ja ohjaaja Anna Dahlman ja miesnäyttelijöinä Joonas Nordman ja Jarkko Niemi vaikuttavat 12-osaisen sketsisarjan tulokseen.

Siskonpeti Yle TV 2:lla klo 21 torstaisin, 2.1 alkaen.