1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Mäntyrannan valmennustietous jäi käyttämättä

Maanantaina menehtynyt Eero Mäntyranta sairasti lähes vuoden vakavasti, kertoo Rakel Mäntyranta. Elämänhalua mestarihiihtäjällä kuitenkin riitti loppuun saakka. Lappilainen urheilutoimittaja ja -kirjailija Pentti Jussila harmittelee, että Mäntyrannan valmennustietoutta ei haluttu hyödyntää Suomen maastohiihdossa.

Eero Mäntyranta Innsbruckin olympialadulla vuonna 1964. Kuva: Eero Mäntyrannan kokoelma

Vaimo Rakel kertoo, että sairasvuotellaankin Eero jaksoi olla kiinnostunut poroista ja porokilpailuista.

- Porojen parissa touhuavalta pojaltamme hän sai päivitettyä tietoa ja oli siitä kovin tyytyväinen.

Eero Mäntyranta oli loppuunsa saakka elämänhaluinen, mutta lopulta ankara sairaus nujersi mestarin ja tämän oli antauduttava.

- Tämän kuluneen vuoden olemme eläneet paljolti Eeron tykönä sairaalassa, sanoo vaimo Rakel ja suree menetystään.

Rakel Mäntyranta ei useinkaan ollut mukana Eeron kilpailumatkoilla, mutta tarvittessa osallistui voittojuhliin.

- Meillä oli ihan sovittu jako, että Eero hiihtää maailmalla ja minä hoidan lapsia kotona.

Mestari vetäytyi julkisuudesta

70-vuotishaastatelussa Eero Mäntyranta kertoi, kuinka hän urheilun huippuvuosiensa jälkeen ihan tarkoituksella ja varsin nopeasti vetäytyi julkisuudesta. Häntä ei juurikaan nähty urheilugaaloissa, eikä muissakaan juhlatilaisuuksissa ja seminaareissa.

Toimettomaksi hän ei silti jäänyt. Porojen kanssa riitti puuhastelua; lehdeksien ja kerppujen tekoa tai jäkälän hakua Pohjanmaalta.

Eero Mäntyranta oli tuttu näky poroerotuksissa ja kesäleikoissa.

Mäntyrannalle myönnettiin opetusministeriön Pro Urheilu -tunnustuspalkinto vuonna 2000. Pellossa on Eeron patsas ja hänelle omistettu ulkoilureitti.

Mäntyrannan museo lakkautettiin

Kova isku Eero Mäntyrannalle oli, kun hänen nimikkomuseonsa jouduttiin lakkauttamaan Pellossa. Kunnan tiloissa toiminut museo kävi perheyrityksenä taloudellisesti liian raskaaksi, eikä toisaalta kunnalla ollut mahdollisuutta rahoittaa ja ylläpitää sitä pyydetyllä tavalla.

Suomen Urheilumuseosäätiö neuvotteli mahdollisuudesta ostaa ja saada huostaansa ainakin Mäntyrannan arvokisamitallit, mutta pyrkimys ei onnistunut.

Eero Mäntyrannan arvokas palkinto- ja esinekokoelma on nyt tämän perheen hallussa.

Eeron valmennustietous jäi käyttämättä

Tunnettu lappilainen urheilutoimittaja ja -kirjailija Pentti Jussila kirjoittaa "Suomen Hiihto" -kirjassaan, kuinka Eero Mäntyranta hullaannutti suomalaiset ja koko hiihtomaailman. Hänen mukaansa kansallista hurmosta nostatti osaltaan uusi tiedotusväline, televisio. Innsbruckissa pidetiin Suomen ensimmäiset televisio-olympialaiset.

Mäntyrannan uran lakipisteeksi muodostuivat juuri Innsbruckin talvikisat vuonna 1964. Hän voitti ja vieläpä ylivoimaisesti 30 ja 15 kilometrin hiihdot.

Jussilaa harmittaa, että Eero Mäntyrannan omiin kokemuksiin perustuva valmennustietous ja -kokemus jäi paljolti käyttämättä - ja nyt saamatta. Hiihdon virallinen organisaatio ei ollut siitä koskaan kiinnostunut.