Merkitse karttaan: Missä olet kokenut tai todistanut syrjintää?

Oletko kokenut tai nähnyt syrjintää julkisella paikalla esimerkiksi ikään, kieleen tai sukupuoleen perustuen? Kerro meille kartalla, mitä tapahtui ja missä. Vastaukset esimoderoidaan. Kysely on suljettu 26.2. Muiden jättämiä merkintöjä voi edelleen tarkastella.

Osallistu

Keräämme kartalle kokemuksia kaikenlaisesta syrjinnästä julkisella paikalla. Syrjinnästä, joka voi johtua iästä, etnisestä alkuperästä, kielestä, seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnosta, sukupuolesta tai vammasta.

Syrjintä voi olla esimerkiksi sitä, että pyörätuolia käyttävä ei pääse kirjastoon, koska sinne kulkee ainoastaan portaat. Tai sitä, että tummaihoista ei päästetä ulkonäkönsä vuoksi ravintolaan. Tai homoseksuaalia nimitellään kadulla. Tai työhönotossa edellytetään suomen kielen taitoa, vaikkei se ole kyseisen työn tekemisen kannalta oleellista.

Syrjintä on Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Päivi Mattilan mukaan Suomessa usein huonosti tunnistettua ja aliraportoitua.

Sekä viranomaiset että syrjinnän uhrit itse saattavat Mattilan mukaan vähätellä syrjintää.

Esimerkiksi työelämässä ulkomailta muuttaneet tai nuoret ihmiset eivät välttämättä tunne oikeuksiaan. Pelko tai riippuvuus syrjijään, esimerkiksi työnantajaan, saattaa olla syy vähätellä syrjintää.

15 prosenttia suomalaisista on kokenut syrjintää tai häirintää edeltävän vuoden aikana, kävi ilmi Eurobarometristä 2008. Eniten syrjintää oli koettu iän ja sukupuolen perusteella. Suomalaiset kuitenkin uskoivat etnisen syrjinnän olevan yleisintä.

Nyt haluamme selvittää, millaisia inhimillisiä tarinoita prosenttilukujen taakse kätkeytyy.

Kerro meille, millaista syrjintää sinä olet kohdannut tai todistanut. Merkitse paikka karttaan, ja kuvaile, mitä tapahtui, missä ja milloin. Voit halutessasi jättää myös yhteystietosi toimituksen käyttöön, jos olet valmis kertomaan tapauksesta lisää.

Vastauksia ei julkaista ilman ennakkomoderointia. Emme julkaise merkintöjä, jotka on yksilöitävissä tiettyyn yritykseen tai henkilöön. Sellaisia tapauksia voi kuitenkin ilmoittaa.

Aihetta käsitellään aamu-tv:ssä tiistaina 25.2.

21.2. klo 12.28. Lisätty tarkennuksia moderointikäytännöstä.

26.2. klo 11.30. Poistettu mahdollisuus lisätä kartalle uusia kohteita.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mitä tapahtui:

Olettamasi syrjinnän peruste: *

Missä syrjintä tapahtui: *

Yhteystiedot:

Selaa ilmoitettuja syrjinnän paikkoja kartalla. Toisiaan lähellä olevat kohteet on koottu yhteen. Pääset selaamaan yksittäisiä paikkoja muuttamalla kartan tarkennusta. Kartalle ei voi enää ilmoittaa uusia kohteita. Jos kartta näyttää tyhjältä, tyhjennä selaimesi välimuisti.