Suomalaisen HIV-rokotteen testaus etenee

Bioteknologiayritys FIT Biotechin kehittämä rokote testataan suuressa kliinisessä tutkimuksessa. Satoja HIV-potilaita kattava tutkimus on määrä aloittaa ensi vuonna. Tutkimuksessa rokotteen tehoa testataan yhdessä AIDS-lääkkeiden kanssa.

tiede
Rokotetutkimusta tehdään FIT Biotechin tiloissa Tampereella.
Yle / Petri Aaltonen

Tamperelainen bioteknologiayritys FIT Biotech aloittaa kehittämänsä hoitavan HIV-rokotteen kliinisen tutkimuksen ensi vuonna. Tutkimus alkaa aikaisintaan loppukeväästä.

Aiemmissa testeissä on selvinnyt, että rokote pysäyttää taudin etenemisen tai parhaimmillaan hävittää HI-virukset kokonaan.

– Me toimimme yhteistyössä kahden johtavan ison eurooppalaisen yliopiston kanssa. Lisäksi yhteistyöhön tulee mukaan yksi tai kaksi isoa amerikkalaista lääkealan yritystä, kertoo FITin toimitusjohtaja, lääketieteen tohtori Kalevi Reijonen.

Testiin jopa yli tuhat potilasta

Ranskassa ja Sveitsissä toteutettavaan tutkimukseen osallistuu ensimmäisessä vaiheessa satoja HIV-potilaita. Myöhemmin testiin osallistuvien potilaiden määrä voi nousta yli tuhanteen.

FITin tarkoituksena on testata kehittämänsä rokotteen tehoa silloin, kun sitä käytetään yhdessä AIDS-lääkkeiden kanssa. Jos kaikki menee hyvin, niin rokote voi tulla myyntiin muutaman vuoden kuluttua.

– Tutkimus kestää 2–3 vuotta. Sen jälkeen tietysti jätetään myyntilupahakemukset viranomaisille, FDA USA:ssa, EMA Euroopassa. Viranomaiskäsittely kestää ehkä puolitoista vuotta. Kyllä tässä puhutaan hoitavan rokotteenkin osalta vielä noin viidestä vuodesta, Reijonen sanoo.

Rokote laskee HIVin hoitokustannuksia

Reijosen mukaan FITin rokote tulee mullistamaan HIVin hoidon. Nykyisin HIV-potilaan lääkehoito teollistuneissa maissa maksaa 10 000–15 000 euroa vuodessa. Rokotehoidon kustannus tulee olemaan ehkä vain noin kymmenesosan lääkehoidon hinnasta.

FIT Biotech ei aio valmistaa itse rokotetta myyntiin, vaan myöntää lisenssin valitsemalleen yhteistyökumppanille.

Yritys odottaa rokotteen tuottavan ennakkomaksuina kymmeniä miljoonia euroja ja rojaltituloina satoja miljoonia euroja vuosittain.

– Meillä lisenssineuvottelut varmasti käynnistetään ensi vuoden alussa sen takia, että silloin kun nämä tutkimukset alkavat, niin silloin täytyy olla myöskin sopimukset neuvoteltu valmiiksi. Eli me pyrimme etenemään nyt varsin nopealla aikataululla.

GTU-teknologia sopii myös muille rokotteille

Reijosen mukaan FIT Biotechin kehittämä GTU-teknologia soveltuu myös käytettäväksi ennalta ehkäisevässä HIV-rokotteessa.

– Tällä hetkellä ongelmana on se, että se geenikuorma, joka siihen pitäisi laittaa, niin ei ole vielä varmentunut. Sen takia niin meidän teknologialla kuin muidenkin toimesta kehitettävä ennalta ehkäisevä HIV-rokote on edelleenkin kymmenen vuoden päässä.

GTU on lyhenne sanoista Gene Transport Unit eli vapaasti käännettynä geenien kuljetusyksikkö. Se on FIT Biotechin kehittämä DNA-teknologiapohja, jolla geenejä voidaan viedä turvallisesti elimistöön.

– Sitä voisi kuvata kuorma-autoksi, jolla viedään elimistöön se tietty kuorma, jota tarvitaan kyseisen taudin hoitoon tai ennalta ehkäisyyn, Reijonen kuvailee.

Hänen mukaansa GTU-teknologian suuri etu aikaisempiin verrattuna on se, että rokote on puhdasta DNA:ta.

– Tällä ei juurikaan aiheuteta sivuvaikutuksia ja vaikutusmekanismi on myöskin ihmisen keholle lempeä.