Myanmar armahti poliittisia vankeja – toisinajattelijat määrä vapauttaa ennen vuodenvaihdetta

Tietoja siitä, milloin vangit todella vapautuvat, odotetaan vielä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vangittuja toisinajattelijoita on nelisenkymmentä.

Ulkomaat
Myanmarin presidentti Thein Sein Lontoossa 15. heinäkuuta.
Myanmarin presidentti Thein Sein Lontoossa 15. heinäkuuta 2013.Sang Tan / POOL / EPA

Kaakkoisaasialainen Myanmar on julistanut tänään tiistaina, ettei maassa ole enää poliittisia vankeja. Maan presidentti Thein Sein lupasi kesällä, että vangitut toisinajattelijat vapautetaan tämän vuoden loppuun mennessä. Kymmeniä ihmisiä on kokoontunut maan entisen pääkaupungin Yangonin pahamaineisen Inseinin vankilan liepeille odottamaan tietoja omaisistaan. Osa vangeista, jotka on määritelty poliittisiksi, on tuomittu vakavista rikoksista kuten murhista.

Uutistoimisto AP kertoo, että viisi vankia on päässyt vapaaksi tänään tiistaina. Sen mukaan vankeja vapautetaan lisää ensi viikolla. Ihmisoikeusaktivistien mukaan Myanmarissa on vielä noin 40 vangittua toisinajattelijaa. Heidän lisäkseen 200 ihmisen kerrotaan odottavan oikeudenkäyntiä. Heitä on epäilty lähinnä luvattomista mielenosoituksista.

– Kaikki näiden lakien nojalla tuomitut armahdetaan ja keskeneräiset oikeudenkäynnit lopetetaan. Syytetyt on vapautettava heti, hallitus tiedotti maan televisiossa myöhään maanantaina viitaten maata vuosikymmeniä hallinneen sotilasjuntan käyttämiin kiisteltyihin lakeihin, joiden varjolla se vangitsi vastustajiaan.

Thein Sein valittiin presidentiksi 2011. Hänen valtakaudellaan on vapautettu 1 300 poliittista vankia. Länsimaat ovat poistaneet Myanmarille määrättyjä pakotteita maassa tehtyjen uudistusten jälkeen.

Korjattu klo 8.44 Toisin kuin jutussa mainittiin Yangon ei ole maan pääkaupunki, vaan entinen pääkaupunki. Vuodesta 2005 pääkaupunki on ollut Naypyidaw. Yangon on maan suurin kaupunki.

Lähteet: AP, AFP