1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lennot Savonlinnasta Helsinkiin jatkuvat tukitoimilla - yli 200 000 euroa lentolippuihin

Kaupunki tukee lentoja ostamalla lentolippuja enintään 245 000 eurolla. Liikenne- ja viestintäministeriön kanssa aloitetaan uudet lentoliikenneneuvottelut mahdollisimman pian.

Savonlinnaan lennetään arkisin aamu- ja iltavuorot. Kuva: Paavo Koponen / Yle

Savonlinna tukee Savonlinnan ja Helsingin välisiä lentoja lippuostoilla. Kaupunginhallitus päätti ostoista ylimääräisessä kokouksessa vuoden viimeisenä päivänä 31.12.2013

Savonlinna hankkii lentolippuja omaan ja kaupunkikonsernin käyttöön enintään 245 000 eurolla. Samalla annettiin yleisohje, jonka mukaan 13.1. - 14.2.2014 Savonlinnan ja Helsingin välisillä virkamatkoilla on aina käytettävä lentokonetta. Kaupunki maksaa liput käytettiin niitä tai ei.

Kyseessä on väliaikainen tukiratkaisu, jolla turvataan lentojen jatkuminen. Kaupungin talousarviossa vuodelle 2014 lentoliikenteen tukemiseen on varattu 550 000 euroa.

Varkaus ei tehnyt päätöstä liikenne- ja viestintäministeriön päättämän lentoliikenteen hyväksymisestä tai hylkäämisestä, joten ministeriö joutuu odottamaan tarjousten vanhenemista ennen kuin se voi neuvotella jatkotoimenpiteistä.

Lentoliikenteen ylösajaminen jatkossa olisi huomattavan kallista

kehitysjohtaja Hannu Kurki

– Lennot kilpailutettiin kolmiolentona Varkauden kanssa. Ministeriö teki hankintapäätöksen lennoista ja kaupungeille jäi tehtäväksi päätös omasta osuudesta. Savonlinna teki päätöksen, mutta Varkaus jätti asian odottamaan, kehitysjohtaja Hannu Kurki kertoo taustoista.

Lennot vain Savonlinnan hartioilla

Tilanne ei missään nimessä ole helppo Savonlinnalle.

– Ratkaisu on tähän asti perustunut siihen, että on valtio ja kaupungit yhdessä tukemassa lentoja, niin nyt tämä jää vain kaupungin hartioille. Kustannuksiltaan se on hankala ja raskas, Kurki harmittelee.

– Toki uskomme, että hyödyt ovat suuremmat kuin mitä haitat, jos lentoliikenne katkeaisi. Sen ylösajaminen jatkossa olisi huomattavan kallista.

Savonlinna on jo esittänyt liikenne- ja viestintäministeriölle, että reitin lentoliikenteelle käynnistetään uusi kilpailutus.

– Meillä on tavoitteena saada neuvottelut aikaiseksi heti vuoden alusta. Pyrimme siihen, että voisimme sopia, että kilpailutus käynnistetään EU-kilpailutuksena. Se vie aikaa eli vähintään kesään saakka menee, ennen kuin se liikenne alkaa, joka kilpailutuksen kautta olisi saatu ratkaistua, kehitysjohtaja Hannu Kurki sanoo.

Samoissa neuvotteluissa etsitään ratkaisua, jotta lennot jatkuisivat väliaikaisella sopimuksella kevään ajan kilpailutetun liikenteen alkuun saakka.

Väliaikaiset lennot ovat suoria lentoja Savonlinnasta Helsinkiin entisen kolmiolennon sijaan. Näin voi olla myös jatkossa.

– Kun Varkaus ei ole kilpailutettuun kolmiolentoon lähtenyt mukaan, niin lähtökohtana on se, että pelkällä Savonlinna-Helsinki -reitillä kilpailuttamaan. Jos ei mitään uutta ilmene, Kurki lisää.