Pohjois-Karjalan sotilasläänin entinen komentaja: Suomea ajetaan sotilasliittoon

Entisen Pohjois-Karjalan sotilasläänin entisen komentajan eversti Jouko Hälvän mukaan Suomea ajetaan kohti Natoa. Hälvä näkee Nato-jäsenyyden ainoaksi mahdollisuudeksi, ellei Suomi halua sotilasliittoon Venäjän kanssa.

Kotimaa
Jouko Hälvä eversti evp
Yle / Esa Huuhko

Pohjois-Karjalan prikaatin lakkauttaminen nostaa tunteet pintaan. Tiistaina suljettava Kontiorannan varuskunnan lakkauttaminen on yksi osa puolustusvoimien uudistusta. Jo lakkautetun Pohjois-Karjalan sotilasläänin entisen komentajan eversti Jouko Hälvän mukaan maanpuolustaminen ei enää onnistu omin voimin.

- Ei tästä mitenkään muuten voi mielestäni mennä eteenpäin kuin takaamalla valtakunnan puolustustaminen. Siihen ei ole kuin yksi vaihtoehto: liittyä Natoon. Voimme tehdä saman toteamuksen kuin Ruotsi, ettei ole enää omia voimia puolustamaan tätä maata.

- Toinen vaihtoehto on, että luomme läheisen sotilaallisen suhteen Venäjään ja ryhdymme liittolaisiksi heidän kanssaan. Joku sotilasliittohan tässä tarvitaan, arvioi Hälvä Suomen maanpuolustusta.

Yhä suurempi joukko vapautetaan palveluksesta muka terveydellisin syin.

Jouko Hälvä

Hälvä kertoo tienneensä prikaatin lakkauttamisesta jo paljon ennen virallisia päätöksiä ja suunnitelmia. Mielenosoitukset Pohjois-Karjalan prikaatin puolesta eduskuntatalon edessä olivat Hälvän mukaan kaksi vuotta myöhässä.

- Taustalla on Suomen sodanaikaisen asevoiman pudottaminen 230 000 mieheen 500 000 miehestä. Aikaisemmin koulutettiin 85 prosenttia ikäluokasta. Nyt koulutetaan 70 prosenttia. Lääkärintarkastusohjeita kiristettiin niin, että yhä suurempi joukko vapautetaan palveluksesta muka terveydellisin syin. Asepalvelus olisi ollut näille miehille äärimmäisen terveellistä, Hälvä sanoo.

KORJATTU 31.12.2013 klo 10:59 Jouko Hälvän titteli.