Koe uusi yle.fi

Katainen: Suomessa meneillään suuri henkinen muutos

Pääministeri Jyrki Kataisen mielestä päättäjien pitää luottaa enemmän kansalaisiin eikä pyrkiä päättämään kaikkea heidän puolestaan.

politiikka
Jyrki Katainen
Pääministeri Jyrki Katainen YLE Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla Kesärannassa sunnuntaina 8. joulukuuta 2013.Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomalaiset kaipaavat entistä enemmän yksilöllisiä ratkaisuja ja valinnanvapautta, arvioi pääministeri Jyrki Katainen (kok.) uudenvuodentervehdyksessään.

Hänen mukaansa Suomessa on meneillään tässä suhteessa suuri henkinen muutos, joka pitää ottaa huomioon päätöksenteossa.

– Suomea on perinteisesti rakennettu auktoriteettien sanelemana, hierarkkisesti ylhäältä alas. Ylhäältäpäin sanelu ei kuitenkaan enää toimi, vaan päätöksenteossa on tunnistettava ihmisten kyky tehdä omia valintoja ja päätöksiä, Katainen sanoo.

Pääministeri muistuttaa ihmisten sitoutuvan muutoksiin paremmin silloin, kun heillä on mahdollisuuksia vaikuttaa niihin.

– Holhouksen sijaan haluamme olla oman elämämme päättäjiä, silloin kun siihen on valmiudet.

Kataisen mielestä kansalais- ja kuntalaisaloitteet vievät demokratiaa oikeaan suuntaan, mutta jatkossa yksilön vaikutusmahdollisuuksia on kehitettävä myös palveluissa.

Katainen huomauttaa, että kyse on myös luottamuksesta poliittista päätöksentekoa kohtaan. Päättäjien ei pidä pyrkiä sääntelemään ja päättämään kaikkea ihmisten puolesta.

– Johtamisen tulee olla entistä enemmän suuntaviivojen asettamista, mahdollisuuksien luomista sekä ihmisten ja yhteisöjen kannustamista oman tulevaisuutensa rakentamiseen ja vastuun kantamiseen, Katainen sanoo.