Financial Times: Sikarien suosio romahti – kukaan ei polta niitä Britanniassa vuonna 2026

Sikareiden suosiota ovat vähentäneet tupakointikiellot ja veronkorotukset. Financial Timesin mukaan sikareiden kulutuksen vähentyessä vastavirtaan ovat uineet ykkösluokan sikarit, joita valmistetaan käsityönä ja jätetään "kypsymään".

talous
Palava sikari miehen sormien välissä.
John Smith / Fancy

Sikareiden polttamisen suosio on romahtanut Britanniassa, kirjoittaa talouslehti Financial Times. Viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana sikareiden kulutus on pudonnut viidenneksen ja 20 vuodessa jopa 80 prosenttia. Financial Times ennakoikin, että jos sama meno jatkuu, viimeisetkin sikareiden polttajat katoavat Britanniasta vuoteen 2026 mennessä.

Sikareiden suosiota ovat vähentäneet tupakointikiellot ja veronkorotukset.

Tutkimusyhtiö Euromonitorin mukaan sikarimarkkinoiden arvo Britanniassa oli vuonna 2012 noin 430 miljoonaa puntaa eli runsaat 540 miljoonaa euroa. Vuoden 2007 tasoon verrattuna sikarimarkkinoiden arvo pieneni viidenneksen.

Vuonna 2007 Britanniassa tuli voimaan laaja työpaikkatupakointia koskeva kielto, mikä vähensi etenkin isojen sikareiden menekkiä. Myös pienempien, koneellisesti valmistettujen massatuotantosikareiden suosio on hiipunut.

Britannian toiseksi suurin tupakkayhtiö Imperial Tobacco on arvioinut, että tällä hetkellä noin 300 000 henkilöä polttaa säännöllisesti sikareita Britanniassa. Kymmenen vuotta sitten luku oli 700 000.

Financial Timesin mukaan sikareiden kulutuksen vähentyessä vastavirtaan ovat uineet ykkösluokan sikarit, joita valmistetaan käsityönä ja jätetään "kypsymään".