Golfaajan ja surfaajan ilo on suksikauppiaan suru

Lumeton sää on saanut monet kesälajien harrastajat jatkamaan harrastustaan talvella. Kokkolassa kenttää kiersi joulun aikaan toistakymmentä golfaajaa. Sulat rannat ovat houkuttaneet surfaajia Kalajoella. Sen sijaan suksikauppiaalle musta maa on suuri harmin paikka.

ilmiöt
Kokkolan Golfin toiminnanjohtaja Jari Parikka lyö golfpalloa vihreällä kentällä joulukuussa.
Helena Mehtälä / Yle

Kesäkelien jatkumisesta ovat joulu- ja tammikuun vaihteessa ottaneet ilon irti pyöräilijät ja juoksijat, jotka ovat tehneet pitkiä lenkkejä leudossa talvisäässä. Liukkaudesta ei ole ollut haittaa, kun mittari on pysytellyt plussalla.

Leuto sää sai monet golfinharrastajat pakkaamaan baginsa ja suuntaamaan kentille joulun tienoilla ja välipäivinä. Ruoho viheriöi, ja kun liukkauskaan ei haitannut, pallot saivat kyytiä.

– Kymmenen vuoden välein on sellainen keli, että golfia päästään joulukuussa vielä pelaamaan. Nyt on kuitenkin poikkeuksellista tämä lämpö, kun lunta ei ole missään, sanoo toiminnanjohtaja Jari Parikka Kokkolan Golf ry:stä.

Radat ovat hyvässä kunnossa, eikä pelaaminen paikoin märillä radoilla tee haittaa radan kunnolle.

– Ei kävely tai pelaaminen haittaa. Rata on keväällä taas kesää varten pelikunnossa, sanoo Parikka.

– Kaikkia väyliä täällä voi pelata, mutta viheriöt on nyt suljettu.

Purje- ja leijalautailijat nauttivat sulasta merestä

Tuulten ja aaltojen rakastajat ottavat nyt ilon irti jäättömistä rannoista. Perämeri Windridersin varapuheenjohtaja Jarno Rautio kertoo, että kesäsurffaus aalloilla on jatkunut joulun jälkeen Kalajoella. Osa harrastajista on lähtenyt talvikaudella lämpimiin maihin, mutta kotimaahan jääneetkin pääsevät nyt harrastamaan omille rannoille.

Sama seura valmistautuu talvisurfaukseen jäillä, mutta sitä saadaan vielä odottaa useita viikkoja.

Se on epänormaalia, että päästään tuonne sulaan mereen.

Jarno Rautio

– Sinänsä ei ole epänormaalia, että jäille ei näihin aikoihin vielä päästä, koska jäät ovat normaalisti vasta muodostumassa. Se on epänormaalia, että päästään tuonne sulaan mereen. Vuodenvaihde ja koko loppuvuosi on ollut tosi lämmintä, sanoo Rautio.

Purje- ja leijalautailijat pukeutuvat nyt kuivapukuihin, joita käytetään normaalisti keväällä sekä syys-lokakuussa.

Muutama aktiiviharrastaja oli vesillä Hiekkasärkkien edustalla maanantaina. Kun riitettä ei ole rannoilla lainkaan, surfaus onnistuu täysin.

– Tilanne on nyt aivan samanlainen kuin keväällä, kun kesäkausi aloitetaan, sanoo Rautio.

Musta maa vei suksienostohalut

Suksikauppa on joulun tienoilla tökkinyt pahoin, sillä musta maa ei ole innostanut suksenostajia. Kokkolalaisen Haka Sportin kauppias Mats Prest ei muista vastaavaa joulukuuta yli kymmenvuotisella urallaan.

– On todella harvinaista, että on näin pitkä aika ilman pakkasia. En muista, että olisi ollut näin surkeaa aikaa, että ei ole ollut edes jäätä.

En muista, että olisi ollut näin surkeaa aikaa, että ei ole ollut edes jäätä.

Mats Prest

Suksia on mennyt kaupaksi lähinnä kilpahiihtäjille, mutta kuntoilijoita lumeton maa ei ole saanut kaupoille.

Marraskuun lyhyt lumikausi sai kuitenkin pienen piikin suksimyyntiin. Se toi esiin Kokkolassa myös mielenkiintoisen ilmiön.

– Kun normaalisti perinteisten suksien osuus kaikesta suksimyynnistä on 80 prosenttia, niin syksyllä luistelusuksien ja perinteisten myynti kävi yhtä hyvin. Luisteluhiihto onnistuu vähälläkin lumella.

Kauppias Mats Prest katsoo hieman huolissaan sääennusteita.

– Jos lumeton aika jatkuu vielä kuukauden, moni siirtää suksenostonsa seuraavalle talvelle.

Toisaalta pienikin valkoinen hiutalekerros maassa saa suksikauppiaan toiveikkaaksi. Moni asiakas halajaa ladulle.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus