Senaatintorin ilotulitus on tarkkaan simuloitu

Illan tuuliolosuhteet ja Senaatintorin tiukat turvamääräykset raamittavat maan katsotuinta ilotulitusptapahtumaa uudenvuoden aattona. Suoran tv-lähetyksen muita osuuksia harjoitellaan tiistain mittaan, mutta pyrotekniikkaa on voitu testata vain tietokonesimulaatiolla.

Kotimaa
Kuvassa ilotulitus
Eagle Island VIP Service

Senaatintorille kokoontuu arviolta 25 000 ihmistä juhlimaan vuoden vaihtumista, mikä asettaa haasteita ilotulituksen järjestäjälle. Pietarsaarelaisyrityksen pyroteknikko Jarkko Hyytiäinen ymmärtää kyllä turvallisuusvaateen.

– Missään, koskaan en ole törmännyt niin tiukkoihin turvajärjestelyihin. Osasyy on se, että ihmiset tulevat niin lähelle. Tuomiokirkon portaiden alapuolella on 20 metriä matkaa turva-aitaan. Ihmisten läheisyydessä ammutaan vaarattomimpia tuotteita, jotka eivät mihinkään lennä. Ylempänä ammutaan isompaa kamaa.

Arvorakennukset ympärillä

Ilotulitteet eivät saa vaarantaa myöskään Senaatintoria ympäröiviä rakennuksia. Se tehtiin selväksi heti alkuun. Erityisesti Tuomiokirkkoa on syytä varoa.

– Meille sanottiin jo alkuvaiheessa, että se mikä Tuomiokirkossa näyttää valkoiselta maalilta, ei ole sitä. Niin arvokasta maalia ei osteta rautakaupasta, vaan siihen sotketaan esimerkiksi kananmunaa sekaan. Mutta kuulemma sitä sopii olla tärvelemättä, hymähtää Hyytiäinen.

Missään, koskaan en ole törmännyt niin tiukkoihin turvajärjestelyihin.

pyroteknikko Jarkko Hyytiäinen

Pyroteknikko ei paljasta etukäteen illan 7.42 minuuttia kestävän spektaakkelin kulkua, mutta tällä kertaa turvajärjestelyt kielsivät niin sanotut isot tähtipommit kokonaan. Taivaalle ammutaan ilotulituspatoja ja niin sanottuja singleshotteja sekä roomalaisia kynttilöitä.

Illan ykkösesitystä on valmisteltu satoja tunteja. Perustana on musiikki, joka rytmittää räjähdyksiä.

Tuuli tuo haastetta

Ilotulituksen kulku on simuloitu tietokoneella. Valitettavasti softa ei mahdollista tuuliolosuhteiden syöttämistä yhdeksi muuttujaksi, harmittelee Hyytiäinen.

– Illaksi on luvattu aika navakkaa tuulta nimenomaan mereltä päin, mikä tarkoittaisi juuri sitä, että se puhaltaa kirkkoon päin. Mitään yleispätevää jippoa ei ole, että miten ilotulitus tuulella toteutetaan. Ampumapaikkoja joudutaan mahdollisesti siellä paikan päällä siirtämään ja katsomaan, ettei tulisi vahinkoa, pohtii ilotulituksia kymmenisen vuotta järjestänyt Hyytiäinen.

 Illaksi on luvattu aika navakkaa tuulta nimenomaan mereltä päin, mikä tarkoittaisi juuri sitä, että se puhaltaa kirkkoon päin.

pyroteknikko Jarkko Hyytiäinen

Ammattilainen miettii tietysti turvallisuutta, mutta tuuli saattaa leikata myös näyttävyydeltä terää. Navakka 15 metrin tuuli saattaa mutkistaa ilotulitteen lentorataa.

– Paukut lentävät kyllä turvallisuuden kannalta halutusti, eivät siis minne tahansa. Itse saatan kuitenkin huomata visuaalista säröilyä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus