Kemiran tehdas laitettiin kiinni Vaasassa

Kemiran paperikemikaalien tuotanto loppuu Vaasassa virallisesti vuodenvaihteessa. Tuotantoa on ajettu hallitusti alas keväästä lähtien. Noin 60 työntekijästä Kemiran muille tuotantolaitoksille on työllistynyt alle kymmenen henkilöä. Paperikemikaaleja on valmistettu Vaasassa vuodesta 1949 lähtien.

talous
Kemira Vaasa.
Kemiran tehdas Vaasassa.Jussi Laine / Yle

Kemira lopettaa paperikemikaalien tuotannon Vaasassa. Tuotanto on siirretty yhtiön suurempiin tuotantoyksiköihin. Tuotantoa on ajettu alas huhtikuisesta tehtaan lopettamispäätöksestä lähtien. Vaasan tehtaan johtaja Mervi Talus tyhjentää työpöytäänsä vuoden viimeisenä päivänä.

– Tunnelma on melkoisen haikea, sen verran monta vuotta olemme tehneet töitä yhdessä täällä. Toisaalta tuntuu, että olemme saaneet paljon aikaiseksi ja kaikki olemme oppineet jotain. Takataskussa on kokemusta vietäväksi muihin tehtäviin.

Tehtaan alasajo on suuri urakka

Kemian tehtaan alasajo on pitkä projekti, koska tehtaassa käynnissä olevien kemiallisten prosessien lopettaminen vaatii aikaa.

– Tehtaan alasajo on ollut raskas ja haasteellinen työ. Tuotanto on ollut käynnissä marraskuun loppuun asti aika kovalla vauhdilla ja siinä mielessä se on vaatinut meidän henkilöstöltämme paljon, Talus pohtii.

– Se että tilat saatetaan turvalliseen tilaan vaatii vielä kovasti työtä ja siinä on haasteita. Se urakka jatkuukin vielä pitkälle kevääseen, Mervi Talus sanoo.

Osalle töitä Kemiran muilla tehtailla

Tehtaan lopettamisen yhteydessä kaikki tuotannon noin 60 työntekijää irtisanottiin. YT-neuvottelujen yhteydessä Kemira selvitti työllistymismahdollisuuksia muilla tuotantolaitoksilla.

– Kemira on työllistänyt muilla paikkakunnilla 6-7 henkilöä. Osa on vaihtanut alaa ja uudelleenkoulutuksessa on osa. Kemiran tukemaa koulutusta on myös tulossa, Mervi Talus selvittää.

Tehdasalueen tulevaisuudesta ei vielä tietoa

Kemiran Vaasan tehtaan alue on noin 50 hehtaarin suuruinen. Sen tulevaisuus on vielä hämärän peitossa. Alueen läheisyydessä sijaitseva Pukinjärvi on saastunut vuosikymmenten aikana tehtaan toiminnan seurauksena.

– Päätöksiä alueen tulevaisuudesta ei ole vielä tehty. Kemian tehtaan alueelle pitää tehdä maaperätutkimukset ja sen jälkeen miettiä eri vaihtoehdot alueen tulevaisuuden hyödyntämisestä. Sen jälkeen on päätösten aika, Mervi Talus sanoo.