Koe uusi yle.fi

Nakista tuli vahingossa uudenvuoden hittiruoka

Nakki saa vuoronsa suomalaisten ruokalautasillla yltäkylläisen joulun jälkeen. Uudenvuoden juhlijoilla onkin tapana keittää nakkeja ja tarjota niitä muiden pikkupurtavien kanssa. Perinne ei ole kovin vanha, kuten ei ole uuden vuoden juhlintakaan. Oikeastaan nakeista ja uudestavuodesta tuli suosittuja vähän yllättäen.

Kotimaa
Nakkipaketit kaupan hyllyllä
Yle

Makkarat olivat vielä 1950-luvulla arvokas tuote. Ravintolakultturista väitöskirjan tehnyt Merja Sillanpään mukaan ne eivät olleet tuolloin arkiruokaa.

– Niitä valmistettiin käsityönä, ilman koneita. 1960-luvulla kehiteltiin makkaran valmistukseen koneita, ja hinnat halpenivat. Sama kävi nakille. Sitten niistä tuli kaiken kansan tuote. Muistan itsekin lapsuudesta mainoksen jossa Heikki Kinnunen mainosti nakkeja, naurahtaa filosofian tohtori Merja Sillanpää.

Uudenvuoden juhlijoille nakki ja perunasalaatti ovat varma yhdistelmä.

– Uuttavuotta ei pidetty kovinkaan pitkään maassamme tärkeänä juhlana. Ei ole olemassa perinneruokaa tähän aikaan, kuten joululla ja pääsiäisellä on.

– Elimme pitkään maaseudun kellon mukaan, eikä vuoden vaihtuminen merkinnyt siinä ajassa vastaavaa kuin nyt, kaupunkilaistumisen aikana.

Nakki valloitti uudenvuoden juhlijoiden lautaset helposti.

– Se on kaiken kansan saatavilla. Ja koska muitakaan perinneherkkuja ei ole nakin rinnalle tullut, niin syyt ovat selvät.

Suomen makkarakulttuuri pohjautuu Keski-Eurooppaan

Sota vei maastamme mausteet, se tuntuu makkaroiden ja nakkiemme maussa.

– Ihmiset tottuivat siihen, eikä Suomessa edelleenkään syödä mausteisia makkaroita. Nakitkin ovat maltillisesti maustettuja.

Ravintolakultturista väitöskirjan tehnyt Merja Sillanpää kertoo suomalaisen nakkikulttuurin saaneen vaikutteita myös Yhdysvalloista.

Uuttavuotta ei pidetty kovinkaan pitkään maassamme tärkeänä juhlana. Ei ole olemassa perinneruokaa tähän aikaan, kuten joululla ja pääsiäisellä on.

Merja Sillanpää

– Siellähän nakki laitettiin hot dogiin, samaan aikaan kun nakki aikoinaan yleistyi Suomessa. Yhdysvallat innoittavat ainakin osittain ruokakulttuuriamme. Runsasjuustoisen pizzankin alkuperä on Amerikasta.

Suomea ei voi enää kutsua nakkimaaksi, jota se oli vielä 1970-luvulla. Yleisin arkiruoka tuolloin oli keitetyt perunat ja nakkikastike.

– Olemme tällä hetkellä broilerisuikalemaa. Uskoisin, että näin uutena vuotena nakki ei yllä enää pääruuaksi, vaan se on usein seisovan pöydän helppo pikkupurtava, muun muassa lihapullien ja perunasalaatin rinnalla.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena