Koitsanlahden hovin kunnostuskustannukset hirvittävät

Parikkalan kuntaa houkutellaan ottamaan Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille siirtynyt Koitsanlahden hovi omiin hoiviinsa. Hovin korjauskustannuksista voi tulla rasite varsinkin, jos Museovirasto on tiukka rakennuksen kunnostusvaatimuksissa.

Koitsanlahti, Parikkala
Koitsanlahden Hovi
YLE Etelä-Karjala

Koitsanlahden hovin kiinteistöä on tarjottu Parikkalan kunnan hoidettavaksi. Suomen ainoan lahjoitusmaakartanon omistus siirtyi vuoden vaihteessa Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille. Museovirasto on jo alustavasti käynyt kunnan kanssa neuvotteluja hoitovastuun siirtämisestä, mutta kunta ei ole ollut kiinnostunut Koitsanlahden hovista sen vaatimien kunnostusten vuoksi.

Rakennuksesta on tehty kuntoarvio, jossa on todettu katon, ikkunoiden ja ovien vaativan kunnostusta. Parikkalan kunta pelkää Koitsanlahden hovin olevan rasite kunnalle. Parikkalan kunnalla on hoidettavanaan useita museoita jo ennestään.

Hoitovastuusta ollaan kuitenkin valmiita keskustelemaan Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Tilanteeseen vaikuttaa muun muassa se, millaisia vaatimuksia Museovirastolla on rakennuksen kunnostuksen ja käyttötarkoituksen suhteen. Nykyisin Koitsanlahden hovi on täysin käyttämättömänä ja Museovirasto on huolehtinut lähinnä vain sen ylläpidosta.