Suunnistuksen MM-kisojen tappioihin etsitään rahaa suut supussa

Suunnistuksen MM-kisojen ja Kainuun Rastiviikon suurtappioiden kanssa on valittu vaikenemisen polku. Sotkamon Jymy ei halua kertoa mitään, ennen kuin kaikki palaset ovat koossa.

urheilu
Suunnistusrasti maastossa
Arto Loukasmäki / Yle

Suunnistuksen MM-kisoista ja Kainuun Rastiviikosta Sotkamon Jymylle tulleet tappiot aiheuttavat vielä paljon päänvaivaa sekä Jymylle että velkojille. Valtio helpotti tuskaa osoittamalla yhteensä 140 000 euroa tappioiden kattamiseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tuki helpottaa Jymyn tuskaa reilusti, mutta ei poista sitä tosiasiaa, että yli 200 000 euron veloista riittää edelleen kuitattavaa. Ehkä vieläkin kirpaisevampaa on se, että varsinkin suunnistusväen suhtautuminen Jymyyn on muuttunut asiaa vatvottaessa varovaisemmaksi.

Vielä kisojen aikana kaiken vakuutettiin sujuvan hyvin. Syksyllä viesti kuului, että kaikkia laskuja ei pystytä maksamaan. Ensin Jymyssä laskettiin, että tappioita on noin 100 000 euroa, viikon päästä summa paljastui yli kaksinkertaiseksi. Syiksi paljastuivat epäonnistunut varainhankinta, liian isot rakentamiskustannukset ja liian vähäinen oma talkooväki. Esimerkiksi isokokoisessa järjestelytoimikunnassa ei taloudenpidosta oltu tietoisia.

Tilannetta ei nyt kommentoida

Kainuun Rastiviikko on vaatinut yhteiskokousta, jossa olisivat läsnä kaikki velkojat, Sotkamon Jymy ja kisojen järjestelytoimikunta. Kokouksessa päätettäisiin yhdessä, miten tilanne hoidetaan. Seurojen mukaan se ei käy, että velkojat kuittaisivat jäljelle jäävät velat, jolloin Sotkamon Jymy selviäisi tappioista kuin koira veräjästä.

Suurimmat velkojat ovat Kainuun Rastiviikkoa järjestävät seurat, Suomen Suunnistusliitto sekä Vuokatin Urheiluopisto. Velkojia on kuitenkin enemmän ja mukana on myös yrityksiä. Jymyn hallitus päätti viikonloppuna, että suut pysyvät tilanteesta nyt kiinni.

Rahanhaku on edelleen käynnissä useampaankin suuntaan, sanoo kisojen pääsihteeri Mika Tuononen. Hän myöntää, että virheitä on tehty, mutta muuten asiaan palataan vasta, kun kaikki on selvää.