Työtön saa ansaita 300 euroa – tällaisia ovat Ylen lukijoiden suosikkiuudistukset 2014

Vuoden vaihteessa astui voimaan joukko uudistuksia, veromuutoksia ja lakeja. Kysyimme lukijoilta, mikä oli heidän mielestään iloisin ja mikä kurjin muutos. Positiivisimpana asiana pidettiin työttömien mahdollisuutta ansaita etuuksia menettämättä. Kielteisimmäksi muutokseksi katsottiin polttoaineveron nousu. Verkossa näin toteutettu kysely ei ole kattava.

Osallistu
Kaksi ihmistä jonottaa te-palveluita toimistolla
Antti Kolppo / Yle

Työttömät voivat jatkossa ansaita 300 euroa ilman työttömyysturvan menetystä. Tämä on Ylen kyselyyn vastanneiden mielestä paras vuodenvaihteen uudistus sekä koko yhteiskunnan että heidän itsensä kannalta.

Yhteiskunnan kannalta uudistusta pidetään jopa selvästi parempana kuin heidän itsensä kannalta.

Kysyimme kahdestatoista vuodenvaihteessa voimaan astuvasta uudistuksesta, mikä on lukijoiden mielestä mukavin ja toisaalta ikävin muutos. Muutoksia tapahtui vuodenvaihteessa paljon enemmänkin. Kyselyyn vastasi 1 132 ihmistä.

Kun satunnaisen työkeikan tekeminen tulee työttömälle kannattavaksi, myös työnantajat saavat helpommin tekijöitä tilapäiseen tarpeeseen, arvioi yksi vastaaja: "Vaikuttaa koko kansan ostovoimaan ja sitä kautta talouselämään positiivisesti."

Toisen mukaan "pikkutöiden avulla saisi kätevästi jalkaa oven väliin ja sitä kautta takaisin työelämään".

Joidenkin mielestä valintaa oli vaikea tehdä, koska kaikki muutokset olivat myönteisiä. Toisten mielestä taas siksi, että kaikki uudistukset olivat muutoksia huonompaan.

Alkoholiverotuksen kiristys ilahdutti

Toiseksi parhaana uutisena yhteiskunnan näkökulmasta pidettiin sitä, että alkoholin, tupakan ja limonadin verotus kiristyy. 20 prosenttia vastaajista piti tätä yhteiskunnallisesti myönteisimpänä muutoksena.

"Erityisesti tupakka ja sokeripitoiset tuotteet ovat riski kansanterveydelle. Alkoholiveron nostaminen tosin ei ole kauaskatseinen ratkaisu, vaan kieltopolitiikan sijaan lapsia, nuoria ja aikuisia tulisi kasvattaa sivistyneeseen alkoholin käyttökulttuuriin", yksi vastaaja kirjoittaa.

Omasta näkökulmastaan vastaajat äänestivät toiseksi parhaaksi muutokseksi mahdollisuuden valita itse terveyskeskuksen ja hoitavan sairaalan.

Yksi lukija toivoo uudistuksen johtavan yksinkertaisesti hoitoonpääsyyn: "Nykyisessä terveyskeskuksessa ns.omalääkärini on vuoden sisällä vaihtunut 5 kertaa! Enkä ole saanut lähetettä gynekologille vaikka kivut ovat jatkuneet yli vuoden – lääkäri sen sijaan tivasi moneen kertaan miksi ihmeessä minulla ei muka ole varaa mennä yksityiselle gynelle. Herrajumala sentään".

Polttoaineveron korotus suututti

Kielteisimmäksi uudistukseksi kyselyyn vastanneet arvioivat sekä yhteiskunnan että omasta näkökulmastaan sen, että polttoainevero kovenee 2-3 senttiä litralta. Nousu merkitsee 33 euron vuosittaista lisäkustannusta 17 000 kilometriä vuodessa ajavalle, arvioi Öljyalan keskusliitto (siirryt toiseen palveluun).

"Kuljetusfirmojen kustannukset kasvavat, ja minnekäs muualle ne siirtyvät kuin kuluttajahintoihin? Näin ollen kuluttajilla on ensin maksettavanaan autoilusta koituvat kustannukset ja sitten vielä kalliimmat hyödykkeet", eräs vastaaja kommentoi.

Toiseksi kielteisimmäksi uutiseksi vastaajat arvioivat sekä yhteiskunnan omasta näkökulmastaan sen, että asuntovelan korkovähennyksen määrä laskee.

"Ison perheen omaavana pakotettu asumaan omistusasunnossa... Mistään ei löydy kuudelle henkilölle riittävän isoa vuokra-asunto samaan hintatasoon", eräs kirjoitti.

Yksi näkee, että vähennys helpottaisi mahdollisuutta aikanaan omaan asuntoon: "Taas köyhiä ja pienituloisia rankaistaan eniten, viedään kokoajan sitä mahdollisuutta omaan kauemmaksi!"

Toinen huomauttaa, että "varakkaita suosiva, kallis ja yhteiskunnallisesti arvoton verovähennys pitäisi pikemminkin lopettaa".

Yle Uutisten vuodenvaihdekyselyyn vastasi 1 132 ihmistä 31.12.-3.1. välisenä aikana. Kysely ei ole tieteellinen tutkimus.