1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhoillislestadiolainen liike elää murroskautta

Vanhoillislestadiolaisesta herätysliikkeestä väitöskirjan tehnyt tutkija, freelancer -toimittaja Tapio Nykänen sanoo, että vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä eletään nyt murroskautta. Nykäsen mielestä muutos on hidas, mutta sitä tapahtuu.

Kuva: Tapio Nykänen

Tutkija Tapio Nykänen uskoo, että vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä on tällä hetkellä halua uudistuksiin.

- Liikkeessä on menossa murroskausi ja itse uskon, että liike muuttuu hiljalleen sallivampaan suuntaan. Liikkeen traditiot ja monet säännöt ovat pitkän historian tuloksia, joten myös niiden muuttumiseen menee aikaa useita vuosia.

Paljon riippuu siitä, keitä Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistys SRK:n keskeisille johtopaikoille valitaan.

- Varmasti haluja johdon uudistamiseen on, mutta ehkä kuitenkin tärkeintä tulee olemaan se, keitä näihin tehtäviin loppujen lopuksi valitaan. Voihan olla, että valittavat henkilöt edustavat hyvinkin samanlaista ajattelutapaa kuin Tuomas Hänninen ja Olavi Voittonen.

Uusissa valinnoissa tasapainoa

Nykänen spekuloi, että liike voisi hakea uuden pääsihteerin ja johtokunnan puheenjohtajan valinnoissa tasapainoa uuden ja vanhan välillä.

- Tasapainon hakeminen uudistusmielisten ja konservatiivisen linjan välillä voitaisiin nähdä jo kädenojennuksena, koska liikkeessä on vuosikymmeniä pidetty kiinni tästä konservatiivisesta linjasta, Nykänen sanoo.

Johtohenkilöt kovassa paineessa

Tapio Nykäsen mukaan pääsihteeri Tuomas Hännisen ero ja sen syy työuupumuksesta on aito.

- Edellisen kerran varmasti SRK:n johtoon on kohdistunut yhtä suuria tällaisia henkilökohtaisia heidän tehtäväänsä ja työhönsä liittyviä paineita 70-luvun hoitokokousvuosien aikana eli siinä mielessä ei ole mitenkään yllättävää, että henkilöt ovat tehtävässään uupuneet.

Vanhoillislestadiolainen liike on ollut viime ajat myrskyn silmässä, kun liikkeen sisältä on paljastunut useiden vuosikymmenten ajalta lukuisia lasten hyväksikäyttötapauksia. Tekijöinä on ollut tutkija Johanna Hurtigin tutkimuksen mukaan kolmisenkymmentä liikkeen puhujaa, paikallisyhdistyksen vallankäyttäjää tai muita keskeisiä liikkeen vaikuttajia. Tutkimuksen mukaan yhteisössä on ollut käytäntönä, että tapaukset on soviteltu liikkeen sisällä ja tekijöille on annettu teot anteeksi.

Arkkipiispa Kari Mäkinen suositteli vuonna 2012, että liike pyytäisi uhreilta anteeksi. Tähän oltiin valmiita lokakuussa 2013, jolloin SRK järjesti tiedotustilaisuuden. Tiedotustilaisuudessa pahoiteltiin hyväksikäyttöjä ja uhrien laiminlyöntiä.