Paukkuaralle eläimelle löytyy myös reseptivapaita lääkkeitä

Koiria ja muita lemmikkejä pelottavat uudenvuoden juhlinnassa kovat äänet, välähdykset ja ruudinsavu. Joskus rauhoittamiseen auttavat kotikonstit, joskus lääkkeet. Vahvimpien reseptilääkkeiden käyttäminen on vähentynyt kun markkinoille on tullut reseptivapaita rauhoittavia lääkkeitä.

Kotimaa
Eläinlääkäri Serban Ursachi Kanta-Hämeen Eläinklinikalta rauhoittaa koiraa
Ville Välimäki / Yle

Uudenvuoden ilotulitus stressaa monia eläimiä. Ihmisten juhliessa vuoden vaihtumista moni eläin ahdistuu rakettien paukkeesta ja uljelluksista. Myös valonvälähdykset ja ruudinkatku säikyttävät niitä. Monen lemmikin ahdistuksen vähentämiseen riittävät kotikonstit, mutta joskus on turvauduttava rauhoittaviin lääkkeisiin.

Hämeenlinnassa asuva australiankarjakoira Renttu pelkää pauketta. Vaikka paukkuaralla koiralla on ikää jo 13 vuotta, niin vuodet eivät ole helpottaneet sen ahdistusta. Rentun emäntä Marianne Dolmatoff on joutunut jo vuosia turvautumaan eläinlääkärin apuun, jotta Renttu voisi viettää uutta vuotta rauhassa.

- Olen yleensä aloittanut lääkityksen antamisen sillä lailla, että olen antanut ensimmäisen lääkkeen jo edellisenä päivänä. Lääkitystä jatketaan läpi juhla-ajan kuuden-kahdeksan tunnin välein.

Ratsastustalli päivystää kaiken varalta

Ilotulistusten pauke ja valonvälähdykset pelottavat myös muun muassa kissoja ja hevosia. Alaspään ratsastuskeskus Hämeenlinnassa varautuu uuteenvuoteen siten, että henkilökunta on talleilla kaiken varalta, jos joku hevosista sattuisi säikähtämään raketteja. Ratsastuskeskuksen talleissa on kaikkiaan 26 hevosta, joista yksi on erityisen paukkuarka, kertoo yrittäjä Terhi Koivula.

- Semmoiset hevoset, jotka tulevat levottomaksi, niille voi laittaa paksun viltin, mikä estää valonvälähdysten näkymisen. Onneksi talleihin ei kuulu sisälle kovin hyvin se rakettien pauke, mutta paukkuaralle hevoselle voi laittaa pumpulia korviin ja hupun korville, niin äänet vaimenevat vähän.

Rakettien pauketta säikkyvän eläimen ahdistusta voi helpottaa monilla kotikonsteilla, kuten pitämällä verhot kiinni ja valot päällä sekä laittamalla radion taustaääneksi peittämään ulkoa tulevaa pauketta. Jos kotikonstit eivät kuitenkaan riitä, niin sitten on turvauduttava lääkkeisiin.

Lemmikki saattaa tarvita rauhoittavia

Eläinlääkäreiltä saatavien rauhoittavien vahvempien reseptilääkkeiden käyttäminen on vähentynyt viime vuosina, sillä markkinoille on tullut useita apteekista saatavia reseptivapaita lääkkeitä.

Ennen lääkkeisiin turvautumista kannattaa kuitenkin kokeilla paukkuaran eläimen olon helpottamista kotikonsteilla ja omalla käytöksellä, kertoo eläinlääkäri Serban Ursachi Kanta-Hämeen Eläinklinikalta.

- Omistajan pitäisi käyttäytyä mahdollisimman normaalisti pelkotilan aikana niin kuin mitään ei tapahtuisi ulkona.

- Omistaja ei missään nimessä saa pelkotilan aikana rauhoitella tai rapsutella koiraa tai puhua pehmeällä äänellä, koska koira osaa yhdistää jatkossa sen pelkotilansa omistajan ääneen.

Serban Ursachi muistuttaa myös omistajia siitä, että lemmikkiä ei missään nimessä saa ottaa mukaan katsomaan ilotulitusta. Eikä niitä saa myöskään jättää yksin kotiin uudenvuodenaattona.