Hämäläisille maistui alkoholi muuta maata paremmin - yli 3 miljoonaa litraa vuonna 2012

Vielä 2000-luvun alussa alkoholi aiheutti Hämeessä vuosittain noin 120 kuolemaa. Toissa vuonna luku läheni jo 170:tä. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan päijäthämäläiset ostivat alkoholijuomia selkeästi enemmän kuin maassa keskimäärin.

Kotimaa
Nainen juomassa olutta.
Matti Myller / Yle

Alkoholikuolleisuus lisääntyi Hämeessä vuonna 2012. Vielä 2000-luvun alussa alkoholi aiheutti Päijät- ja Kanta-Hämeessä vuosittain noin 120 kuolemaa. Toissa vuonna luku läheni jo 170:tä. Asukaslukuun suhteutettuna Päijät-Hämeessä alkoholiperäisiä kuolemia on kaikista maakunnista kuudenneksi eniten.

Merkittävä syy korkeaan alkoholikuolleisuuteen on alkoholin lisääntynyt kulutus viime vuosikymmeninä. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan päijäthämäläiset ostivat alkoholijuomia vuonna 2012 selkeästi enemmän kuin maassa keskimäärin.

Myös kantahämäläiset joivat keskimääräistä enemmän, mutta ero valtakunnan keskiarvoon oli pienempi. Maakunnissa juotiin Alkosta, kaupoista ja ravintoloista ostettuja alkoholijuomia sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna yli kolme miljoonaa litraa. Päijät-Hämeessä yli puolet ja Kanta-Hämeessä lähes puolet alkoholista juotiin oluena.

Alkoholikuolleisuus tilaston kärjessä oli vuonna 2012 Kainuun maakunta. Vähiten alkoholiperäisiä kuolemia oli Pohjanmaan maakunnassa.

Alkoholikuolemiin lasketaan sekä alkoholiperäiset taudit että tapaturmaiset alkoholimyrkytykset.