1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyroteknikko: Ilotulituksen rytmit ja muodot syynätään tarkoin

Monissa kaupungeissa valmistaudutaan uuden vuoden ilotulitukseen. Mikkelissä räjähdealan ekspertit ovat suunitelleet Mikkelin ilotulituksia usean päivän ajan.

ilotulitukset
Pyroteknikkoa Timo Hietikko asentaa sytyslankaa
Adam Bellgrau/Yle

Mikkelissä valmistaudutaan uuden vuoden ilotulitukseen. Muutaman minuutin kestävä ilotulitus on vaatinut päivien työn. Mikkelin paloasemalla kävikin tänä aamuna kuhina, kun kolme räjähde-eksperttiä viimeisteli Mikkelin kaupungin ilotulitusta

- Täällä on tähtipommeja erilaisia, nämä ovat siihen lasten ilotulitukseen, koska ovat vähän pienempiä. Tuolla kaverit kaivetaan roomalaisia kynttilöitä, ne ovat aika vaikuttavia, esittelee pyroteknikko Reini Aulamo Suomen Ilotulitus Oy:sta.

Vaikka illan ilotulituksessa piisaa pauketta ja räjähdyksiä, on se myös tekijöidensä mukaan taideteos. Ilotulituksen rytmit, värit ja muodot valitaan tarkkaan. Myös musiikilla on tärkeä rooli.

- Itseasiassa jos oikein tarkalle mennään, niin mehän tehdään se musiikkiin ensin ja joskus käytetään taustamusiikkina, Aulamo kertoo.

Tietokone tuikkaa sytytyslangan

Toinen Mikkelin ilotulituksen pyroteknikko Timo Hietikko Suomen Ilotulitus Oy:sta painottaa hyvää suunnittelua.

- Tätä ilotuksen ohjelmaa kun tehdään, niin kyllä sen valmisteluun menee keskimäärin pari päivää, Hietikko pohtii

- Meillä pitää olla hanskassa kaikki se mitä tehdään. Kaikki värit ja muodot on jokaisessa pommissa mahdollista saada, Aulamo puolestaan pohtii.

Uuden vuoden ilotulitteita ei sytytetä tulella vaan tietokoneella.

- Tämä on tällainen sytykehelmi, ja tässä on tällanen pigriittipää. Tähän kun johdetaan sähkövirta, niin tämä alkaa lämpenemään ja tässä tapahtuu samanlainan reaktio kuin tulitikussa, mutta vain nopeammin. Sitten eri kytkentöjen kautta tietokone ajaa tulituksen ulos käsikirjoituksen mukaan.

Lue seuraavaksi