Olli Rehn: Niinistön puhe oli tarpeellinen ja painava

Talouskomissaarin mielestä nyt on tärkeää käydä rehellistä keskustelua siitä, mihin suuntaan Eurooppaa viedään ja miten esimerkiksi vakausmekanismeja kehitetään.

politiikka
Olli Rehn.
Olli Rehn.Valda Kalnina / EPA

Talouskomissaari Olli Rehn luonnehtii presidentti Niinistön uudenvuodenpuhetta tarpeelliseksi ja painavaksi puheenvuoroksi. Rehn sanoo pitävänsä ansiokkaana erityisesti sitä, että Niinistö muistutti suomalaisia Suomen ja Euroopan pysyvästä yhteydestä ja siitä, että Eurooppa on Suomen henkinen koti.

Rehn yhtyy Niinistön näkemyksiin myös siltä osin, että suomalaiset pystyvät parhaiten vaikuttamaan omaan tulevaisuuteensa osana Eurooppaa.

-Toisin sanoen vaikuttamalla eurooppalaisiin ja maailmanlaajuisiin valintoihin, jotka taas puolestaan määrittävät suomalaisten omia tulevaisuuden mahdollisuuksia, hän sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

"Tärkeää puhua Euroopan suunnasta ja vakausmekanismien kehittämisestä"

Niinistö peräänkuulutti puheessaan rehellisyyttä sekä unionilta itseltään että sen ympärillä käytävältä keskustelulta. Tämä on Rehnin mielestä Niinistölle tyypillistä unilukkarin toimintaa, johon on helppo yhtyä.

-Ja samalla myöskin rehellisyyteen kuuluu se, että pidetään sopimuksista kiinni, sanasta kiinni. Ja on helppoa olla yhtä mieltä presidentti Niinistön kanssa siitä, että esimerkiksi vakaus- ja kasvusopimuksen noudattaminen olisi valmistanut Eurooppaa paremmin kohtaamaan tämän viime vuosien velkakriisin.

Niinistö toivoi, että asioita sanottaisiin ääneen myös EU:n taloudesta käytävissä keskusteluissa. Esimerkiksi se pitäisi hänen mielestään sanoa selvästi, että täyteen yhteisvastuuseen perustuva rakenne on federalismin äärimuoto.

Rehn sanoo, että juuri nyt on hyvä aika puhua Euroopan suunnasta ja esimerkiksi vakausmekanismien kehittämisestä.

- Euroopan unionissa on rakennettu kriisin kuluessa vakausmekanismeja, joiden ansiosta tämä talouskriisi on saatu nyt talttumaan. Ja poikkeuksellisissa oloissa vaadittiin poikkeuksellisia ratkaisuja, joiden ansiosta kyettiin välttämään Euroopan talouden romahdus ja suuri yhteiskunnallinen katastrofi. Nyt kun olemme vähän väljemmillä vesillä - vaikka kriisi ei suinkaan ole kokonaan ohitse - on tärkeää puhua siitä, mihin suuntaan Eurooppaa viedään ja millä tavalla esimerkiksi näitä vakausmekanismeja tullaan jatkossa kehittämään, hän sanoo.

"Ei pidä säätää kampaajien korkokengistä"

Rehn toivoo, että kevään eurovaaleissa keskusteltaisiin pitkälti Niinistön esille ottamista kysymyksistä: Euroopan perusarvoista ja siitä, mihin suuntaan unionia pitäisi kehittää. Hän on itsekin ehdolla vaaleissa.

Rehn haluaa muistuttaa, että viime vuosien kriiseistä huolimatta yhteinen talousalue ja yhteinen raha ovat tuoneet eurooppalaisille pitkällä aikavälillä paljon vaurautta ja vakautta.

Hänen mielestään unionin pitäisi olla suuri suurissa asioissa ja pieni pienissä asioissa.

- Euroopan uninonissa pitää välttää liian yksityiskohtaista sääntelyä. Ei siellä tarvitse kampaajien korkokengistä taikka mansikan ympärysmitasta lähteä tekemään säädöksiä, hän sanoo.