1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lappajärven ja Lestijärven pinnat yhä nousussa - Ahtävänjoella hyydepatojen riski

Tilanne Pohjanmaan tulva-alueilla on melko lailla edellispäivien kaltainen. Lappajärvi ja Lestijärvi jatkavat nousuaan ja ainakin Ähtävänjoella muodostuu ilmojen kylmetessä hyydepatojen riski.

Kotimaan uutiset

Tilanne Pohjanmaan tulva-alueilla on lähestulkoon edellispäivien kaltainen, kerrotaan Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Jokien virtaamat Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla ovat kääntyneet laskuun. Tiistaisen sateen jäljiltä Perhonjoella havaittiin kuitenkin yhä hiukan nousua virtaamassa.

Myös järvien tulvatilanne on osin helpottumassa, mutta Lappajärven ja Lestijärven pinnat ovat edelleen nousussa. Lappajärvi on nyt lähes 70 senttiä korkeammalla kuin tähän aikaan keskimäärin.

- Huippu näyttäisi olevan Lappajärven ja Lestijärvellä kymmenen päivin sisällä ja nousua näyttäisi tulevan vielä viitisen senttiä. Mikäli sateiden määrä kasvaisi, tilanne tietenkin saattaa huonontua, mutta nyt näyttää menevän pakkasen puolelle, jolloin tilanne rauhoittuu, kertoo vanhempi insinööri Sari Yli-Mannila Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Ähtävänjoella muodostuu ilmojen kylmetessä hyydepatojen riski.

- Lähinnä Ähtäväjoella hyydepatojen riski on suuri. Hyydepatoja syntyy koskipaikoissa kun on pakkasia ja virtaama on samanaikaisesti kova, tällöin juoksutuksia joudutaan mahdollisesti pienentämään, sanoo Yli-Mannila.

Ely-keskuksen mukaan jokien varsilla on edelleen peltoja ja metsiä veden alla satoja hehtaareja ja kestää viikkoja ennen kuin ollaan normaalissa talvitilanteessa.

Lue seuraavaksi